Vinterväghållningen

* Snö och vinterväghållningen inom kommunen

Idag måste jag bara ta upp ett synnerligen aktuellt ämne.

Så händer det plötsligt, det snöar i februari och det rejält. Under natten till idag kom det relativt mycket snö. Det innebär att kommunen ska hålla efter och se till att gång och cykelbanor samt gator är framkomliga. Tekniska nämnden, under ledning av socialdemokraten Christer Paulsson, har ansvaret för detta och har också tagit fram en kvalitetsdeklaration gällande vinterväghållningen i kommunen. Så lång är allt bra.

I kvalitetsdeklarationen lovar man att ploga vid vissa förutbestämda nivåer av nedkommen snömängd. Så här står det:

Vi lovar att
– Plogning påbörjas vid nysnömängd 2-5 cm för prioriterade gator (bussgator, huvudgator, centrala staden och centrala parkeringsplatser).
– Plogning påbörjas vid nysnömängd 5-10 cm för lokalgator.
– Plogning påbörjas vid nysnömängd 2 cm för prioriterade gc-vägar och gångbanor i centrala
staden.
– Plogning påbörjas vid nysnömängd 5-8 cm för övriga gc-vägar.

Min fru cyklar varje morgon den prioriterade cykelvägen från Haga till Universitetet som går Ö Kyrkogatan – Rothoffsvägen – Gammliavägen – Axtorpsvägen. Denna morgon var endast Rothoffsvägens gång- och cykelbana plogad medan Gammliavägens och Axtorpsvägens var oplogade. Detta trots att snömängden 2 cm måste ha uppnåtts bra många timmar tidigare.

Hon ringde självklart till kommunens ansvariga, som en god medborgare ska göra, för att upplysa om att kvalitetsdeklarationen inte följs. Svaret var att det kan ta 6-7 timmar innan plogningen är genomförd. Då kan man undra vad poängen är med att använda sig av begreppet prioriterade gång- och cykelbanor? Om de inte är mer prioriterad än att det kan ta mellan 6-7 timmar är det nog dags att socialdemokraten Paulsson funderar igenom sin kvalitetsdeklaration.

Självklart måste vi som lever i detta klimat inse att det vid extrema vädersituationer kan bli lite problem med snöröjningen. Men att tekniska nämnden vid ett tämligen vanligt förekommande snöfall inte kan klara av att leva upp till sina utlovade åtaganden i kvalitetsdeklarationen får en att fundera på varför de då upprättar sådana? Klarar man inte av att hålla det man lovar retar man bara upp folk vilket lyckades i detta fall. Vilka åtgärder kommer Christer Paulsson att vidta för att leva upp till sin kvalitetsdeklaration?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.