Folkhälsa och tandvård

* Folkhälsan
Regeringen under folkhälsoministern, Maria Larssons, försorg har lagt en proposition angående folkhälsan. Aldrig någonsin har ett så brett program föreslagits av en regering med sikte på att öka folkhälsan. Bl. a. har en nollvision antagits för att minska självmorden i vårt land. Betydligt fler begår självmord idag jämfört med dem som dödas i trafiken. Under socialministerns ansvarsområde kommer ideliga förbättringar till gagn för oss i Sverige.

* Friska tänder åt alla!
Friska tänder ska vara en självklarhet. Ingen ska avstå från tandläkarbesök på grund av rädsla för storleken på räkningen. Därför genomför alliansregeringen nu en tandvårdsreform, som gör det enklare och billigare att regelbundet besöka tandvården. Alla kommer att få en tandvårdscheck som gäller som delbetalning när du går till tandläkaren eller tandhygienisten. För dem som behöver omfattande och dyra behandlingar, görs stora förbättringar och set införs ett kraftigt skydd mot höga kostnader. Reformen ger trygghet och möjlighet för alla att ha friska tänder.

Fakta om tandvårdsreformen:
Tandvårdsreformen träder i kraft den 1 juli 2008. Dagens krångliga system från 1974 pensioneras och ersätts av en ny modern reform i två delar. Det är dels en så kallad tandvårdscheck, dels ett skydd mot höga kostnader för dem med de allra största behoven.

Tandvårdschecken är tänkt för den viktiga förebyggande vården och kommer att passa de flesta. De som är mellan 20-29 år och de över 75 år, får 600 kronor vartannat år. Övriga vuxna får 300 kronor vartannat år. Målet är att fler regelbundet ska gå till tandläkaren. För den som idag har väldigt höga tandvårdsräkningar eller helt avstår från tandvård på grund av kostnaden ska det bli billigare.

Skyddet mot höga kostnader ger 50 procents ersättning för kostnader mellan 3.001 och 15.000 kronor och 85 procents ersättning för kostnader över 15.000 kronor. Reformen innebär att patienten ersätts efter sitt tandvårdsbehov och inte efter ålder.

En prisportal på internet ska göra det lättare för patienter att kunna jämföra och kontrollera olika tandläkares priser. Den kommer att hjälpa dig som patient att hitta billig och bra tandvård, och ge dig en idé om vad som är rimligt att betala för olika behandlingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.