Mer asfalt för miljöns skull och sprit för 55 miljarder – Skål!

* Vägpaketet i Umeå – mer asfalt för miljöns skull
Idag blev det officiellt. Alliansen och socialdemokraterna är överens om att tillföra 250 miljoner kronor i kontanter för att få igång byggandet av den planerade ringleden runt Umeå. Umeå är att av fem projekt som har specialgranskats av vägverket. Syftet är att se över kommunernas vilja att bidra med resurser för att få till stånd byggandet av stora statliga resurskrävande vägprojekt. För Umeås del har tillväxtpotentialen vad gäller handelsetableringar etc. och miljöproblemen i centrum bidragit till att vi i Umeå har varit villiga att öppna plånboken. Byggandet måste igång för att Umeå ska kunna växa vidare och för miljöns skull. Mer asfalt i detta fall gynnar faktiskt miljön. Kostnaden totalt för vägprojektet i Umeå ligger mellan 1,1 till 1,8 miljarder.

* 55 miljarder för spriten – skål!
Så var det klart. Svenska staten får 55 miljarder för Vin- och Sprit. Absolut är det varumärke som inbringar dessa pengar till statskassan. Under ledning av finansmarknadsminister och tillika kristdemokraten Mats Odell har nu detta viktiga steg tagits. Staten ska inte driva bolag och absolut inte sprittillverkning. Nu kan statsskulden avbetalas med dessa resurser som i sin tur innebär mindre räntekostnader. Länge kritiserades Odell för hans sätt att hantera denna försäljning. Nu visar det sig att prislappen blev betydligt högre än beräknat. Ca 11 miljarder mer för bolaget än beräknat hamnade prislappen på enligt Veckans Affärer.

Kanske kan några av dessa miljarder användas till att även bygga vägar och förbättra infrastrukturen. Byt sprit mot asfalt. Alkohol mot tillväxt måste ju vara en bra affär?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.