Är miljövänligt alltid människovänligt?

* Äldreguiden
Socialstyrelsen har den sista mars släppt äldreguiden. Ett verktyg som är till för att kunna göra jämförelser av kvaliteten i vården och omsorgen av våra äldre. 2 100 äldreboenden i hela landet finns med i äldreguiden. Syftet är att öka informationen till medborgarna om enskilda äldreboenden och deras kvalitet i jämförelse med andra. Ett redskap när man ska välja äldreboende för sig själv eller sina anhöriga. Självklart är aldrig dessa verktyg kompletta men de bidrar till att öka möjligheten att överhuvudtaget kunna jämföra kvalitet. Jämför gärna mellan Umeås olika äldreboenden genom att gå in på äldreguiden. Se länk.
http://aldreguiden.socialstyrelsen.se/default.aspx

* Är miljövänligt lika med människovänligt?
Det diskuteras mycket om hur vi bygger en hållbar stad. Det talas mycket om att förtäta och bygga centralt för att minska bilanvändandet och nyttja kollektivtrafiken bättre. En våt dröm för en del politiker är att medborgarna ska klara sig helt utan bilen. I första läget ser väl detta ut som en klok strategi men (som en viss domare i Let´s Dance brukar säga) fungerar vi människor optimalt i den miljön?

Frågan kräver en viss eftertanke. Det är inte för inte som många människor söker ett boende i närheten at en större stad men just utanför. Det är inte för inte att människor gör om sina fritidshus till permanentboende. Det är inte för inte som de sociala problemen ökar i takt med att en stad växer och blir större. Jag menar att man bör tänka in även människan med sina behov utifrån sin helhet bestående av ande, själ och kropp i planeringen av den växande staden. All planering kan inte enbart utgå från ett miljöperspektiv som i sin tur enbart utgår från att minska växthusgaserna. Är det i det perspektivet rätt att bara förtäta och därmed förminska rörelseytan för respektive person? Kanske miljövänligt men är det människovänligt?

2 kommentarer

  1. I Holmgren

    Jag håller helt med dig.Önskar att fler gjorde det. Du borde också tryckt på värdet av strandnära områden för rekreation och friluftsliv vilket jag vet att ditt parti värnar om.

  2. Lisbet Olofsson- bloggen bredvid..

    Så bra och kloka tankar eler funderingar också om miljövänligt är lika med människovänligt.

    Jag har funderat extremt mycket på dessa frågor för det verkar som allt annat ligger en hel del PENGAR att hämta. Menar att det finns företag som glider in på räkmackan och ger soss dåligt samvete med:

    Vi måste väna om miljön!!
    Men de vill tjäna mer pengar på vårt dåliga samvete än att VI TÄNKER EFTER och tar ståndpunkt om det är nödvändigt eller inte.

    Javisst ska vi vara miljövänliga – men i vilken utsträckning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.