Marknadshyror och Alliansen vill styra i Umeå

* Talet om marknadshyror
Regeringen har aldrig förespråkat marknadshyror. Däremot finns det anledning att se över hyresregleringen. Sedan 2005 ligger en anmälan mot hyressättningen i allmännyttan hos EU-kommissionen. För att undvika att kommissionen skickar ärendet till EU-domstolen tillsatte dåvarande samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s) en utredning. Den utredningen har av Alliansregeringen fått ett tilläggsdirektiv så att den även kan titta på vilka förändringar som kan behövas i dagens hyresmodell för att den ska klara en EG-rättslig prövning. Det handlar inte om att införa marknadshyror.

Mats Odell (kd) och tillika bostadsminister har till mig sagt att det är viktigt att slå vakt om att den svenska bostadsmarknaden även fortsättningsvis regleras av Sveriges riksdag. Han tror inte att marknadshyror och socialbostäder är en fungerande modell för Sverige. I den frågan finns ju stöd av både fastighetsägare, allmännyttan och hyresgästföreningen. Utredningen ska nu ut på remiss där alla som vill får tycka till. Propagandan som nu på går om att regeringen ska inför marknadshyror är alltså missvisande och nästan på gränsen till lögnaktigt beteende.

* Alliansen vill styra i Umeå
Inget nytt under solen att vi inom Allians för Umeå vill få makten över styret i Umeå. Om vi får det efter nästa val kommer vårt mål att enkelt uttryckt vara i två delar.
1. Se till att använda skattepengarna mer effektivt för att du som kommunmedborgare ska kunna erbjudas bättre service och ökad kvalitet.
2. Återge makt till dig att vid köksbordet kunna bestämma mer över din vardag.
Idag sitter Lennart Holmlund och tar beslut vid sitt skrivbord i stadshuset som du och jag bättre kan fatta hemmavid. Beslut ska fattas så nära den det berör som möjligt. Det blir effektivare samtidigt som valfriheten ökar. Holmlund är sur över detta faktum men har små eller inga möjligheter att arbeta i den riktningen inom sitt parti. I sin blogg ondgör han sig i stället över att kommuner med Alliansstyre skulle vara sämre än de med vänsterstyre. Anders Ågren har i sin blogg rett ut att detta inte är fallet utan skott i luften av Holmlund. Vi behöver inte gå längre än till vårt eget vänsterstyrda landsting för att inse nackdelarna med vänsterstyrd sjukvård. Så lite sjukvård som möjligt för så mycket pengar som möjligt.

Trevlig dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.