Reykjavik

* Reykjavik
Befinner mig just nu i Reykjavik med en delegation från Sveriges kommuner och landsting. Alla länder i EU har delegationer här från sina respektive kommun- och landstingsorganisationer. Syftet är att skapa gemensamma "guidelines" för arbetet med demokratifrågor, miljöfrågor etc. etc. inom EU för kommunerna och regionerna/landstingen. Politikens väsen på denna nivå mellan olika länder är något helt annat än det politiska beteendet i Sverige. Vi inom norden är rakt på med vad vi tycker och anser medan italienarna och fransmännen surrar runt runt utan att man riktigt får kläm på vad dom vill.

Island är annars ett fascinerande land. Lava och åter lava utan någon närmare tillstymmelse till växtlighet förutom konstgjorda gräsmattor och lite planterade träd. Samtidigt är utsikten från hotellet smått fantastisk. Vänder man huvudet åt ena hållet ser man fjällen och åt det andra hållet ligger havet öppet. Härligt och märkligt på samma gång.

Att vara med i dessa sammanhang är oerhört intressant och lärorikt. En förståelse för hur andra länder har det och hur de organiserat sig visar på att vi i Sverige inte alltid gör saker på rätt sätt. Polen krigar t ex hårt för av folket direktvalda regioner ska vara gällande. Finland motsätter sig det eftersom de har indirekt valda regioner. Polen vill aldrig mer hamna i en situation där centralstyre är ordningen medan finländarna inte ser det som ett problem. Vad är mer demokratiskt kan man ju fråga sig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.