Mellan två stolar och internationell politik

* Mellan två stolar
Befinner mig just nu mellan två stolar, två flygstolar. Har lämnat planet som tog mig från Reykjavik till Arlanda. Ska alldeles strax kliva på planet till Umeå. Fick igår besöka en energianläggning utanför Reykjavik. Alla deras heta källor gör att energin på Island i stort sett är gratis. Kostnaden består i att kanalisera den till brukarna. Design är något som islänningarna verkar satsa på. Har aldrig sett en snyggare energianläggning. Pampig ingång och en entré värre än den som hotell Plaza har. När vi klev av bussen möttes vi av en svavelstank som inte var alldeles trevlig men direkt vi kom in var den borta. Ventilationen fungerade alltså utmärkt. Efter en information om hur anläggningen fungerade bjöds vi på en middag bestående av fyra rätter och en utsikt över de varma källorna. Island är ett märkligt land och väl värt ett besök. För min del var det första gången men kanske inte sista.

* Internationell politik
När man får vara med om politiska diskussioner och politiskt navigerande för att hitta gemensamma ställningstaganden i syfte att förbättra och underlätta för alla medlemsländers medborgare framstår lokal kommunpolitik lite sandlådemässig ibland. Polacker kämpar hårt med demokratiseringsprocessen, Svenskarna tar allt för givet och Turkiet vill in i värmen och arbetar hårt med att förbättra och förändra för att nå kraven för medlemskap i EU. Att vi politiker i Umeå lägger tid och kraft på att i timmar diskutera frågor som i sig inte kommer att få någon praktisk betydelse framstår i det här perspektivet som bortkastad tid. Samtidigt får man aldrig glömma att det oftast är de små nära vardagliga frågorna som oftast engagerar människor. Det politiska spänningsfältet är med andra ord enormt och jag känner mig privilegierad som får vara med om denna resa i politikens värld.

* Engagera dig
I morgon bär det av till Stockholm igen. Styrelsearbetet i SKL (Sveriges kommuner och landsting) kallar samt träffar med tre ministrar från regeringen. Som sagt det växlar snabbt i politiken. Du som läser kanske vill engagera dig? Hör av dig till mig då. Det finns alltid plats för personer som känner att dom vill vara med och påverka. Ställer du upp på de värderingar som ligger till grund för vårt partis ageranden så är saken klar. Välkommen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.