Vägarna runt Umeå och Grattis till Biblioteket

* Vägpaketet i Umeå
Umeå allt närmare att få igång sitt vägprojekt kunde man läsa i dagens VK. Två andra projekt har dragit sig ur striden och Umeå är då ett av tre som är kvar i matchen. Projekten som sådana måste i sig vara samhällsnyttiga och kommer även enligt uppgift att koldioxidberäknas. Man sätter ett pris på koldioxiden och lägger sedan in det i kalkylen. Syftet är naturligtvis att påvisa hur projektet i sig påverkar utsläppen av koldioxid.

Sist jag fick chansen att tala med direkt berörda beslutsfattare påtalade jag att man även bör sätta pris på de miljöförbättringar som görs i och med att ett projekt genomförs. För Umeås del handlar det inte bara om att minska den totala mängden koldioxidutsläpp utan vi måste också få ned utsläppens koncentration på vissa ställen som ex Västra Esplanaden.

Fortsättning följer och det är många som drar i de pengar som kommer att avsättas i regeringens budget. Vägverket och Banverket har redan framme en bruttolista på projekt som kan komma igång 2009-2010. Den listan är 21,5 miljarder stor. Detta är betydligt mer än vad som kommer att avsättas i pengar för samma period. Med andra ord har vi i Umeå en bit hårt arbete kvar innan vi kan börja jubla.

Det bakomliggande problemet till varför efterfrågan är så stor har att göra med det uppdämda behovet av just infrastrukturinvesteringar. Den socialdemokratiska regeringen talade och skrev mycket text i sina budgetar under sin tid i regeringen (12år), men avsatte aldrig pengar i lika stor omfattning. Man blåste upp förväntningarna bortom all rimlighet. Därför måste nya finansieringslösningar till som gör att fler projekt kan genomföras. Nuvarande regering har för avsikt att avsätta resurser till det man säger sig ska göra. Ett annat förhållningssätt kan tyckas men betydligt mer realistiskt.

* Grattis!
Ett stort grattis från mig till Umeåregionens bibliotek. Ett pris att hämta i FN-skrapan är ju inte fy skam. Här kan berömmas och ska berömmas. Fortsätt på denna kreativa väg.

Vi vinner i Umeå gör denna gång skäl för namnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.