Pensioner och miljöaktivister

* Dags att höja pensionerna
Kristdemokraterna startar idag en kampanj på temat, ett schystare Sverige. En undersökning som kristdemokraterna låtit opinionsinstitutet Synovate genomföra i samband med partiets landsomfattande vårkampanj visar att en av tre svenskar i arbetsför ålder tror att de kommer klara sig dåligt på sin framtida pension. Den här oron måste vi som arbetar politiskt ta på stort allvar. Man ska kunna vara trygg i förvissningen att det finns god vård och plats på äldreboendet. Man ska också kunna vara trygg när det gäller ekonomin på äldre dagar.

Undersökningen visar att det inte finns några större skillnader mellan olika åldersgrupper. Men oron är speciellt stor bland LO-medlemmar, bland kvinnor och bland offentliganställda. Redan i valrörelsen drev kristdemokraterna frågan om förbättrade villkor för pensionärerna. Det var ett av löftena i vårt garantibevis. I det slog vi fast att vi ville åstadkomma förbättringar både för de sämst ställda pensionärerna och för pensionärerna generellt. Och det är löften vi jobbar på att kunna infria under mandatperioden.

Jag vet att denna fråga är kristdemokraternas enskilt viktigaste fråga som vi tar med in i höstens budgetförhandlingar. Pensionärerna, särskilt de med de lägsta inkomsterna, måste få bättre ekonomi i vardagen – det är en av de viktigaste reformerna för att vi ska kunna skapa ett schystare och tryggare Sverige.

* Miljöaktivister
På onsdag hotar miljöaktivister med att stänga E4:an. En liknande aktion genomfördes för några månader sedan. Då tittade polisen på och gjorde ingenting. I ett demokratiskt land använder man demokratiska medel för att förändra sakförhållanden man är missnöjda med. Allt annat är anarkism. Om varje enskild grupp eller person tillgrep lagbrott varje gång man ville åskådliggöra sina synpunkter skulle demokratin raseras omedelbart. På vilka grunder anser sig vissa grupper ha rätt att bryta mot lagen?

Ingriper inte polisen denna gång innebär det att även jag kan ta mig vilka friheter som helst utan att riskera eftermälen. Ska kanske stänga av gatan där jag bor med lite svårforcerade hinder eftersom jag inte gillar trafik utanför vårt hus. Är det ok?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.