Särtaxan i Stöcksjö

* Spillvatten i Stöcksjö
Efter många om och men blev det återremiss i gårdagens kommunfullmäktige på ärendet som handlade om VA-anslutningar i Stöcksjö. Det darrade rejält hos många ledamöter om vad som var rätt beslut att fatta. En del ville avslå och en del bifalla. Det som jag noterade var den okunskap om vad som gäller i denna typ av frågor var utbredd. Oavsett vilket beslut man förordade blir det ju en konsekvens. Kristdemokraterna insåg ganska snabbt att kompromissen om en återremiss i detta läge var det bästa. Jag utarbetade återremissdirektiven som samlade hela kommunfullmäktige. Nu ska särtaxa, normaltaxa och VA-områdets geografiska storlek ses över innan ärendet åter hamnar på kommunfullmäktiges bord. Konsekvensen av detta beslut är att alla nybyggnationer runt Stöcksjön stoppas.

Alla beslut har en konsekvens. Att säga nej kan låta enklare än att säga ja men även nej-beslut skapar problem. Jag delade i debatten upp konsekvenserna av olika beslut enligt nedan.

1. Ja till särtaxa. Särtaxa tas ut och anslutningen av fastigheterna runt Stöcksjön påbörjas. Nybyggnationerna kan starta.

2. Nej till särtaxa. UMEVA får inte ekonomi på projektet och måste avbryta. Stopp för alla nybyggnationer runt Stöcksjön. Miljö- och hälsoskyddsnämnden äger frågan om miljön och måste syna varje fastighetsägare och besluta om tvingande åtgärder för de som inte har godkända spillvattensanläggningar. UMEVA måste åter komma till fullmäktige med nya förslag på höjd normaltaxa för alla.

3. Kommunfullmäktiges beslutar att Stöcksjö inte längre ska ingå i VA-området. Då äger miljö- och hälsoskyddsnämnden frågan i sin helhet. Se punkt 2.

4. Återremiss. Kommunfullmäktige får en bättre helhetsbild kring konsekvenserna av olika beslutsalternativ innan man behöver ta ställning. Det blir dock stopp för alla nybyggnationer innan kommunfullmäktige sagt sitt igen.

Utifrån att det rådde en stor osäkerhet kring vad man inte får och får inom VA-lagens ramar och vem som ska betala om man säger nej till särtaxa var återremiss det enda rimliga. Synd för dem som inte kan starta sina husbyggen men ett andrum för de som redan finns runt Stöcksjön. Fortsättning följer i höst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.