Vasa

* Vasa och P-garage
Är idag i Vasa och tittar på deras underjordiska P-garage. Är här på besök i egenskap av vice ordförande i UPAB, Umeås parkeringsbolag. Det diskuteras och planeras för ett P-garage i Umeå under Rådhusesplanaden. Ett detaljplaneförslag är ute på samråd för närvarande. Jag har hört många både positiva reaktioner på ett P-garage under Rådhusesplanaden men också negativa sådana. Vi är i Vasa just för att få mer kött på benen i frågan.

Här är man stensäker på att det var rätt satsat att bygga ett P-garage i centrum. Idag rymmer detta 841 platser. Man säger vidare att ska man bygga måste plats för ett stort antal bilar finnas. Börjar den röda lampan lysa alltför ofta (den som visar att det är fullt) kommer folk att söka andra alternativ och beläggningsgraden sjunker och därmed de ekonomiska förutsättningarna. Volym är med andra ord poängen. I det perspektivet känns helt plötsligt 300 platser, som är Umeås planer, lågt tilltaget. Detta oavsett om man nu gillar byggplanerna eller ej. Signalen från Vasa anser jag vara tydlig – bygg men 300 är ett för litet antal p-platser.

Ja, man lär sig en hel del på att se hur andra gör och har gjort och vilket resultat det blivit av det som genomförts. Nu är inte Vasa Umeå eller Umeå Vasa, det måste man komma ihåg. Det jag vet i varje fall är att P-frågan i centrala Umeå inte på långa vägar är färdighanterad ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.