Sjukförsäkringen, påståenden och svar

* Sjukförsäkringen
En kampanj pågår just nu där medvetna felaktiga påståenden om det nya förslaget till sjukförsäkring cirkulerar. LO och Kommunal gör allt för att missleda medborgaren. Även Lennart Holmlund är ute i denna debatt och misskrediterar för att flytta fokus från syftet med förändringarna i sjukförsäkringen. Lite märkligt kan man tycka det är när LO och Kommunal pumpade in pengar till den socialdemokratiska regeringen som skickade 550 000 människor in i förtidspension men hackar på Alliansregeringen som nu gör något för att så många som möjligt aldrig ska hamna i förtidspension.

Påstående 1
Regeringens förslag gör sjuka arbetslösa. Risken för indragen sjukpenning ökar. Efter 6 månader ska den sjuke söka jobb på den öppna arbetsmarknaden

Svar
Regeringens föreslagna rehabiliteringskedja ger den sjukskrivne möjligheten att ha kontakt med arbetsförmedlingen efter 3 månaders sjukskrivning. Det ger honom eller henne möjligheten att samtidigt pröva två vägar tillbaka till arbete. Dels genom fortsatt kontakt och samtal med arbetsgivaren och dels genom kontakt med arbetsförmedlingen. Anledningen till att regeringen ger denna möjlighet efter 3 månaders sjukskrivning är att vi vet att möjligheterna att återgå i arbete sjunker dramatiskt efter 3 månaders sjukskrivning.

Hittar den enskilde ett nytt arbete som hon eller han vill pröva finns det möjlighet att vara tjänstledig från sitt egna jobb för att just pröva på detta nya arbete. Det är en klar förstärkning av arbetsrätten.

Fram till månad 6 i sjukskrivningen har den sjukskrivne skyddad tid hos sin arbetsgivare. Det är först i månad 6 som arbetsförmågan, om det är uteslutet att hon eller han kan återgå i arbete hos sin arbetsgivare, prövas mot hela arbetsmarknaden. Det är en klar förbättring sedan den tidigare sjustegsmodellen då bedömning mot hela arbetsmarknaden kunde göras redan efter tre veckors sjukskrivning.

Det finns undantag från att prövas mot hela arbetsmarknaden vid 6 månader, till exempel för en person som kommit tillbaka i arbete på deltid och förväntas återkomma på heltid eller om rehabilitering pågår. I dessa fall kan sjukpenning fortsätta att betalas ut.

Påstående 2
Regeringen låter arbetsgivare kringgå arbetsmiljölagen. Försäkringskassan ska inte kontrollera om arbetsgivaren uppfyllt sina skyldigheter vad gäller rehabilitering och anpassning.

Svar
Påståendet kommer från att regeringen har tagit bort arbetsgivarens skyldighet att göra en rehabiliteringsutredning mot bakgrund av att de sällan kom in i tid och var otillräckligt ifyllda.

De nya förslagen innebär inte något förändrat rehabiliteringsansvar för arbetsgivaren. Arbetsgivaren har fortsatt kvar sitt ansvar för arbetsmiljön. Kraven på arbetsgivaren blir om möjligt ännu tydligare tack vare de fasta tidsgränser för åtgärder som regeringen inför i rehabiliteringskedjan. Arbetsgivaren blir också skyldig att bevilja tjänstledighet om en sjukskriven anställd vill pröva på ett annat arbete.

Om Försäkringskassan begär det ska den sjukskrivne lämna ett utlåtande av sin arbetsgivare. I det utlåtandet ska arbetsgivaren ange vilka möjligheter som prövats för att ta tillvara personens arbetsförmåga genom omplacering eller rehabilitering. På så sätt får Försäkringskassan in de uppgifter som behövs id e fall där det behövs. Det är bättre än att slentrianmässigt låta alla arbetsgivare lämna in intyg eller utredningar.

Påstående 3
Sjukpenning i mer än ett år ska bara beviljas i undantagsfall.

Svar
Idag är det obligatoriskt att pröva rätten till förtidspension efter 12 månaders sjukpenning. Då får personen endast 64 procent i ersättning istället för 80 procent. Människor ska inte fastna i sjukskrivning. Därför är det viktigt att pröva om hon eller han kan hjälpas tillbaka till arbete och att samtidigt sätta stopp för slentrianmässig överföring av människor i förtidspension. S förtidspensionerade 140 personer per dag! En ersättning som endast 1 procent lämnar för att återgå i arbete.

Regeringen inför istället möjligheten att ansöka om förlängd sjukpenning efter ett års sjuskrivning. Den motsvarar 75 procent av den tidigare inkomsten och kan betalas ut under maximalt 18 månader. Under tiden med förlängd sjukpenning kan personen hjälpas tillbaka till arbete. Vi vill att endast de som varaktigt saknar arbetsförmåga ska komma ifråga för förtidspension.

Beslut tas idag i riksdagen. Äntligen görs något för alla de som riskerar att permanent hamna utanför arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.