Bensinskatten – är det ett svek från kd?

Har fått en fråga här på bloggen angående bensinskatten och det en del kallar kristdemokraternas svek. I vårt garantibevis vi hade inför valet 2006 fanns en viktig punkt om människors möjlighet att leva och verka där kollektiva färdmedel inte fanns att tillgå i någon större utsträckning. Vårt förslag var att halvera drivmedelsmomsen. Momsen på alla bränslen från etanol till bensin. För företagen skulle detta inte ha någon betydelse (dom drar av all moms i vilket fall) men för privatbilisten skulle priset gå ned. 2006 var priset på väg mot 13 kr/litern.

Nu anklagas vi av en del för att svika våra vallöften. I en familj bestämmer inte en enda person vad som gäller för helheten. I Alliansfamiljen är det samma sak. Vi måste kompromissa oss fram liksom man gör i en familj. Vi fick inte gehör bland de övriga partierna i denna fråga som vi hade i vårt garantibevis men vi har fått gehör för nästan 80 % av de andra frågorna vi drev i valrörelsen 2006.

Vad vi dock lyckats med är se till att den förra skattehöjningen på bensin inte blev lika stor som den skulle blivit med en socialdemokratisk regering. Vi föreslår nu de andra partierna i Alliansregeringen andra typer av åtgärder för att minska kostnaderna för de som är beroende av bilen. En sänkning av drivmedelsmomsen var tyvärr inte en framkomlig väg. Det är vi de första att erkänna. Vi kommer självklart att på alla sätt driva andra förslag som uppfyller vårt syfte som vi hade med förslaget om halverad drivmedelsmoms.

Går det inte på det ena sättet att nå sina syften får man ta andra vägar. Det gäller bensinskatter som allt annat i livet.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.