Arbetslösheten och Skolans utmaningar

* Arbetslösheten
Vi kan fortsätta att konstatera att arbetslösheten sjunker. Arbetslösheten i Sverige är den lägsta sedan 1991. 2,6 procent av arbetskraften var inskriven som arbetslös hos Arbetsförmedlingen i maj. I slutet av maj var 122 187 personer arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingen. Det är en minskning med 20,6 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Då var 153 910 personer arbetslösa. Antalet anställda med timanställning sjönk från 84 893 personer till 62 755 personer. Andelen långtidsarbetslösa minskade med 37,4 procent till 33 651 personer i maj.

Slutsatsen är att regeringens politik fungerar. Färre timanställda och färre långtidsarbetslösa. Känns roligt när politiska åtgärder ger resultat. SCB:s siffror visar också att ungdomsarbetslösheten minskar drastiskt tvärtemot vad socialdemokrater försöker påstå. Ungdomar får jobb som aldrig förr. Av den totala sysselsättningsökningen på 59 000 personer det senaste året har 38 000 gått till personer under 25 år. Det är sensationella siffror.

* Skolans fyra utmaningar
Skolans fyra utmaningar som Alliansen har tagit ett rejält grepp på. Att ställa krav och att stötta upp är att ta ansvar. Elever som först i gymnasiet får upp ögonen för att det kanske inte är så dumt att kunna läsa, skriva och räkna ordentligt gör vi en otjänst. Dessa ska upptäckas i tid och få insatta åtgärder för att kunna klara av det mest elementära kunskaperna. Visst låter det självklart men har inte fungerat överallt i våra skolor.

Utmaningarna:
? Sjunkande resultat i grundskolan
Jämfört med 15 år sedan sjunker kunskapsnivån inom kärnämnena.

? Läraryrkets status
I Finland går det 10 sökanden på 1 lärarutbildningsplats. I Sverige knappt 1 på varje utbildningsplats. Det säger sig något om statusen och urvalet av de som kommer in på utbildningen.

? Ordningsproblem på vissa skolor
Enligt OECD är Sverige sämst på att hantera detta.

? Avhoppen från gymnasieskolan
40 % av gymnasieeleverna hoppar av innan fullföljd utbildning. Smaka på den karamellen.

En kommentar

  1. Kurt Lundgren

    menar du på fullaste alvar att den som är arbetslös rår för sin egen situation. den som är sjukskriven är bara simulant.
    Vilken människosyn är det som ligger bakomdetta synsätt.du menar att konjunkturen har ingen betydelse utan det är bara tumskruvarna som avgör.
    Tjänstemännen på försäkringskassan är förtvivlade över att aktualisera dessa omänskliga beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.