Riksting och Holmlund

* Rikstinget över
Kristdemokraternas riksting i Norrköping är nu över. Efter tre intensiva dagar med debatter och hälsanden till höger och vänster är jag åter i Umeå. Vi behandlade fem olika politiska områden för att vässa vår politik. Det handlade om ungdomars uppväxtvillkor, integration och mångfald, jämställdhetspolitik, hållbar marknadsekonomi och ansvarsfull miljöpolitik. Jag försvarade partistyrelsens förslag kring jämställdhetspolitiken.

Det område som kristdemokraterna flyttade fram positionerna mest inom var miljöfrågorna. Kristdemokraterna kallades en gång i tiden för luft- och vattenpartiet. Vi prioriterade miljöfrågorna högt på den tiden men som kanske de senaste 10 åren inte haft samma utrymme. Nu är jag övertygad om att vi åter tagit stora steg framåt och lyft miljöfrågorna på ett tydligt sätt inte minst inom alliansen. Anders Wijkman, vår europaparlamentariker, har varit motorn i detta arbete.

Själv blev jag vald på två år som ordinarie ledamot i partistyrelsen. Som ende ordinarie ledamoten norr om Stockholm får jag ett ansvar för att hålla fram norrlandsfrågorna och vårt perspektiv när den framtida politiken läggs fast. Känns mycket roligt att få vara med där besluten fattas.

* Holmlund kritiserar
Lennart Holmlund kritiserar vårt parti och bl a undertecknad för att inte stå för våra vallöften och att vi nu ändrat oss vad gäller bensinskatten. Detta skulle nu vara ett etiskt problem för oss, enligt Holmlund. Kanske inte Holmlund ska göra sig stor i orden över etik men jag ska ändå bemöta hans påståenden.

Ja, kristdemokraterna gick bl a till val på att sänka DRIVMEDELSMOMSEN år 2006. Målet var en halvering av momsen på alla drivmedel inklusive etanolen och andra förnyelsebara bränslen. Syftet var att underlätta för de människor som bor i områden som inte har tillgång till kollektivtrafik. Detta fick vi inte gehör för bland övriga Allianspartier efter valet. Vi var då tvungna att grunna på andra metoder att nå vårt syfte nämligen underlätta för de utan tillgång till kollektivtrafik. Samtidigt efter valet 2006 kom problematiken med klimatförändringarna fram i en helt ny dager. Vi har nu tagit konsekvenserna av både dessa förutsättningar och ändrat vår politik på detta område.

1. Skatten på fossila bränslen ska höjas om inte världsmarknadspriset sköter detta själv. Nya alternativa bränslen måste forceras fram för att motverka klimatförändringarna.
2. Boende utan riktig kollektivtrafik ska kompenseras vilket nu arbetas på.

Om Holmlund vill skjuta in sig på detta må han då gör det. Vi har åtminstone kommit till insikt att någon annan väg än den vi nu slagit in på är ohållbar i ett miljöperspektiv. Vi måste samtidigt dock inse att boende i vår land inte alltid har möjlighet att minska bilåkande och dessa ska vi hitta lösningar och förmildrande för. Har du Lennart något emot denna inriktning för väl du redovisa hur din politik ser ut?

4 kommentarer

  1. Patrik L

    Nu ska jag berätta en gammal nyhet för dig, Anders. Lennart Holmlund har ingen politik för detta. Precis som på de flesta områden går (s) bet på att bygga något konstruktivt. Det man istället har byggt sin politik på, och även fortsätter med, är att gnälla och säga vad man anser andra göra fel. Men något eget… Nej. Att sedan Holmlund försöker använda ett ord som ”etik” gör ju att man inte vet om man ska skratta eller gråta åt honom.

  2. Less på politiker....

    Finns det något politiker som inte använder sig av att klaga på andra metoden för att göra sig hörd inom politiken?? det är ju bara att läsa i vk politiker blogg så ser man ju att det klagas hela tiden på vad andra gjort och inte gjort… tråkigt tycker jag… sluta att jämföra med andra sidan och kom med något nytt! Detta gäller alla politiker!!

  3. Patrik L

    Jag håller med. Att klaga på andras ideer och politik är helt ok så länge man kan komma med ett eget förslag istället. Men det är det som (s) inte gör eller har gjort. Skrämsel-/härskarteknik är metoden som verkar gälla inom (s). Men dagens människor vill ha mer och det verkar inte (s) vilja förstå.

  4. pierre

    L. Holmlund var den starkaste förespråkare för etanol användning. Han låg t. o. m bakon inköpet av 28 etanolbussar till lokaltrafiken i Umeå. Idag är han den största motståndare till etanolen. Men han ”tål” inte andra politiker som ändra/backa i nån fråga, för då har man etiska problem, men han själv förblir en politikerhelgon oavsett… Snacka om extrem dubbelmoral hos vår ”älskade” kommunalråd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.