SEKAB är i gungning

SEKAB
Kommunfullmäktige har debatterat och beslutat om att ge Umeå Energi möjlighet att ställa en ytterligare bankgaranti om 10 miljoner kronor till SEKAB. SEKAB, som ägs till 50 % av Umeå Energi, Skellefte kraft och Ö-viks Energi, har stora likviditetsproblem. Bara Umeå Energi har i och med detta beslut 96 miljoner som riskkapital i bolaget. Skellefte Kraft ligger ute med ca 400 miljoner kronor.

Kristdemokraterna ansåg att nu får inpumpandet av pengar i detta bolag vara slut. Att bara skjuta till mer pengar i ett bolag som har stora svarat hål i sin balansräkning utan att ta krafttag i ledning och organisation är direkt ansvarslöst. Självklart kan ingen veta vad som på sikt är det rätta draget för att säkra redan insatta pengar. Det kommer bara framtiden att utvisa. Principen är att kommunen eller kommunens bolag inte ska satsa pengar i riskbranscher. Nu har SEKAB som riskbolag svalt en hel del resurser redan och vi tror inte räddningen är mer kommunala pengar utan en rejäl omstrukturering av bolaget och en ny ledning av detsamma.

Går satsningen med ytterligare bankgarantier och lån vägen kan möjligen pengarna komma tillbaka med tiden. Går det dåligt är det el- och fjärrvärmekunderna till Umeå Energi som får ta smällen. Någon måste nämligen fylla de ekonomiska hålen i Umeå Energis börs som uppstår om SEKAB faller. Jag uppmanar Umeå Energis kunder att höra sig för om varför bolaget riskar så hårt trots redan svag ekonomi i bolaget. Var inte förvånad om nya prishöjningar på fjärrvärmetaxan dyker upp och höjningar av elnätsavgiften slår igenom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.