Alliansen vinnare av superveckan

Förra veckan har i media kallats för superveckan i och med både partiledardebatt i riksdagen och debattduell i TV. Sammanfattningsvis kan man säga att det har varit en bra vecka för alliansen.

För oppositionen har det inte varit lika muntert. Framförallt Mona Sahlin vill nog glömma den här veckan så snabbt som möjligt. Sahlineffekten har fått genomslag i socialdemokraternas opinionsvindar en tid eftersom receptet har varit att hålla sig borta från dels större framträdanden och dels media. På så vis har hon vunnit i popularitet utan att i princip göra någonting.

När nu då Mona Sahlin blev tvungen att delta i en rad debatter blev Sahlineffekten ett snabbt smärtsamt faktum.

En enad Alliansregering mötte en splittrad och sargad opposition. Några större nyheter kom inte fram, men debatten gav en bra bild av svensk politik just nu. Oppositionen spretar åt olika håll och en sak är uppenbar. Det finns definitivt inget samlat regeringsalternativ till den sittande alliansregeringen.

När det gäller det politiska innehållet finns det två tydliga alternativ: Alliansen vill skapa nya jobb för de som blir uppsagda medan oppositionen talar om A-kassa.

Oppositionen väljer bidragslinjen medan Alliansen väljer arbetslinjen.

Alliansen vill komma igång med valrörelsen tidigt, precis som inför valet 2006. Det är nog ingen dum ide eftersom de just nu står mot en splittrad opposition. Ledaren för Sveriges största parti, socialdemokraterna, har problem med trovärdigheten när hon uppenbart är en sämre debattör än de båda partiledarna i Vänsterpartiet och miljöpartiet.
Tycker totalt sett att alliansens partiledare klarar sig bra. De gav ett påläst och säkert intryck utan att glänsa och Göran Hägglund lockade dessutom fram ett par skratt som nog värmde hemma i stugorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.