Flytta makt från politiker till patienter

Behovet av att stärka patientens roll i vården står högt på agendan för oss kristdemokrater. För vården präglas av för mycket byråkrati och för lite patientmakt. Vi vill ändra på detta.

På fredagen presenterades en reform som innebär att det införs ett vårdvalssystem i hela landet. Kort kan man säga att förslaget går ut på att flytta makt från politiker till patienterna genom att alla medborgare ska ges möjlighet att kunna välja mellan olika vårdgivare i primärvården.

För vari ligger rim och reson i att man kan välja skola, elbolag och mobiloperatör men inte vårdcentral?

Redan idag har ett tiotal landsting infört, eller beslutat att införa, egna vårdvalsmodeller, däribland Halland och Stockholm. I båda dessa landsting har tillgängligheten till vård förbättrats.

Under förra mandatperioden styrde socialdemokraterna i Stockholms läns landsting. Då öppnade inte en enda ny vårdcentral. Däremot stängdes två. Men sedan landstinget bytte majoritet och Vårdval Stockholm infördes vid årsskiftet har inte mindre än 21 nya vårdcentraler slagit upp sina portar runt om i Stockholms län. Till exempel i Södertälje, Kista, Skarpnäck och Rinkeby.

Det är fantastiskt att tillgängligheten till vården har ökat så påtagligt och vi vill att alla medborgare ska ges denna möjlighet till valfrihet och trygghet. Därför går vi nu vidare med genomförandet av Vårdval i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.