Friskolan vs den Kommunala

Västerbottensnytt granskar friskolan, se deras hemsida:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33914&lid=Vasterbottensnytt&from=menu

1. Överskuggande allt annat gäller att eleverna får bra undervisning till så hög kvalitet som möjligt. Oavsett om eleven går i friskola eller kommunal skola.
2. I friskolans värld måste skolan förtjäna elever och föräldrars förtroende varje dag. Annars väljer de att gå till någon annan skola.
3. En summa pengar per elev utgår från kommunen som också fastställs av politiker i den kommunala nämnden. Samma gäller för kommunens egna skolor. Det går inte mer resurser till friskolan än till den kommunala, snarare tvärtom.

Om en friskola dels kan hålla hög undervisningskvalitet, dels behålla sin elever samt få nya och samtidigt generera en vinst – vad är problemet?

Det visar bara att den kommunala skolan drivs med för stor kostnadsbas och är mindre effektiv än vissa friskolors effektivitet. Om kommunen antar utmaningen att bedriva sin egen skolverksamhet på ett annat sätt än vad som sker idag kommer kostnaden per elev att sjunka. Det i sin tur gör att ersättningen per elev från kommunen till friskolan minskar. Det resulterar i mindre vinstmarginaler i friskolan och bättre utnyttjade skattemedel för oss alla.

Här finns den politiska utmaningen för Umeå kommuns politiker. Skäll inte på friskolan utan rikta blicken till den egna kommunala skolan och ställ frågan – vad kan vi göra för att jobba annorlunda?

3 kommentarer

  1. Lars Åberg

    Bra att friskola presterar bra och omtyckt av elever men då ska väl alla elever få gå den med om dem vill? Även dem som är handikappade och inte som nu när de oftast blir nekad med tveksamma motiveringar…..!?!? Gör något åt det!

  2. Anders Sellström

    Håller helt med dig Lars Åberg. Friskolan har samma skyldighet som den kommunala skolan att ta emot funktionshindrade. Alla skollokaler ska ju även vara handikappanpassade. Här ska skolverket ta i med hårdhandskarna om friskolorna glider på regelverket.

  3. Lars G

    Läste att de privata skolorna gör en vinst på en halv miljard. Kan inte dessa pengar läggas på skolan istället för att hamna i fickan på redan rika???
    Förklara gärna detta för mig när Ni talar om att ge skolan resurser,varför går då de med vinst?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.