Ogiltig frånvaro i skolan ska skrivas in i betygen

I kommunfullmäktige idag debatterades om det är bra eller dåligt att skriva in ogiltig frånvaro i betygen.

Alla är vi överens om att skolk är fel. Där finns inga åsiktsskillnader. Inte heller om vikten av att agera för att stävja skolk.

Vänsterkartellen vill inte att man ska skriva in skolk i betyget. Man är rädd för att elever därmed stämplas och skuldbeläggs.

Som kristdemokrat vill jag se till att energi läggs på de elever som har verkliga problem och inte de som okynnesskolkar av olika anledningar. Ju fler som skolkar av okynne och "har-inte-lust-attityd" ju mindre kraft kan läggas på de elever som har riktiga bekymmer i skolan p.g.a. missbrukande föräldrar, stökiga hemförhållanden eller svårigheter av andra slag.

Att skriva in skolk i betyget undantar ju inte satsningar av andra slag såsom satsningar på elevhälsan, dialog och kvartssamtal.

Det gäller att tydliggöra för föräldrar och elever att skolk inte tolereras och att det kommer att synliggöras som ogiltiga frånvaro i betyget.

Okynnesskolket kommer definitivt att minska och den samlade energin kan då förflyttas till de elever som verkligen är i behov av hjälp. 1/1, 2010 införs detta verktyg i hela Sverige om liggande förslag går igenom i riksdagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.