Sparka tränaren – ingen garanti för positiv effekt

I förrgår kom nyheten att Joakim Fagervall får sparken från Björklöven. Eftersom Fagervall har kontrakt både denna säsong och nästa så tvingas Björklöven att betala 1,2 miljoner till en tränare som inte längre finns i klubben.

Att sparka tränaren behöver heller inte nödvändigtvis ha någon positiv effekt.

Forskare på Mittuniversitetet har undersökt detta och gjort en granskning. De kan med statistik påvisa att tränarbyte inte löser klubbarnas problem. Granskningen har gått till så att alla matchresultat och alla tränarbyten i elitserien från 1975 till 2005 har synats.

Resultatet visade att tränarbyten inverkar negativt på lagets prestationsförmåga (resultat). Om tränarbytet sker under säsongen (Björklövens fall) och om laget ligger dåligt till i serien så inverkar det ytterligare negativt.

Det man också kan se är att när valet av ny tränare görs är det viktigaste att tränaren verkligen har gjort bra resultat med sina tidigare lag, medan tränarens erfarenhet inte har någon effekt.

Det går också i granskningen att ana ett mönster att det är samma klubbar som gör samma misstag gång på gång.

Vad kan man då dra för slutsatser av detta? Jo att när det går dåligt så tänker man inte rationellt utan går den enklaste vägen. Man är ute efter en förändring och då är det enklast att byta tränare.

Med andra ord är det bara hårt jobb både på isen och utanför som gäller för Björlöven och inte att förlita sig på att ett tränarbyte löser alla problem. Särskilt när det kostar dryga miljonen för en förening med svag ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.