Fördubblad skatt på ungdomsjobb med (s)

bloggbilder.aftonbladet.seDen 1 januari 2009 sjösätts ett omfattande stimulanspaket på 32 miljarder kronor, eller motsvarande 1 procent av BNP. Det handlar om vägar och järnvägar, forskning och utbildning.

Flera välfärdssatsningar sker på psykiatrin, pensionärer med låga inkomster, skolan och vården. Det blir en viktig injektion i den svenska ekonomin som påverkas av den internationella finanskris som råder på det ekonomiska området.

Stimulanspaketet ingår i det budgetbeslut som riksdagen ska fatta kommande vecka.

I debatten glöms denna satsning ofta bort, som om regeringen i budgetarbetet inte sett varthän utvecklingen gått. Därutöver måste alliansregeringen följa utvecklingen framöver mycket nog för att vid behov återkomma till riksdagen.

Mot denna politik står en splittrad vänster som är eniga om att kraftigt höja skatterna på arbete. Exempelvis fördubblas arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år med deras politik.

Kristdemokraterna drev i opposition en hård kritik mot att socialdemokraterna negligerade de sämst ställda pensionärernas situation. Nu gör alliansregeringen den största satsningen på den här gruppen sedan det nya pensionssystemet kom på plats.

Skattesänkningen för dessa uppgår till över 200 kronor per månad. Tillsammans med den vanliga årliga uppräkningen av pensionen blir det nästa år över 500 kronor mer per månad för de pensionärer som har den lägsta pensionen.

Vi kan också se hur de genomsnittliga pensionerna höjs snabbare nu än tidigare beroende på att pensionssystemet är kopplat till hur arbetsmarknaden utvecklas. Ju fler som arbetar och ju mer genomsnittsinkomsten stiger, ju mer stiger pensionerna.

2005, när socialdemokraterna ledde landet, steg pensionerna med i genomsnitt 167 kronor per månad. Nästa år stiger de i genomsnitt med 500 kronor per månad.

Vi kristdemokrater är glada över allt detta. Men vi vill gå vidare. Vi vill genomföra ytterligare skattesänkningar för alla pensionärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.