Få ungdomsbrott klaras upp

Enligt en rapport från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) så är det så lite som 8 % av ungdomsbrotten som klaras upp. Samhället misslyckas ofta att hjälpa ungdomar ur brottslighet när de är som mest mottagliga för förändring.

Studier visar nämligen att en ung person är som mest mottaglig för förändring direkt efter att brottet begåtts. Tyvärr är det så att dagens långa handläggningstider gör att många unga hinner begå nya brott innan de får ta konsekvenserna av tidigare brott. Därtill är många brott som begås av unga svårbevisade vilket leder till att åtal sällan väcks.

En lösning på problematiken som kristdemokraterna har lyft fram är så kallade bekymringssamtal.

Bekymringssamtalen är en metod som tagits fram av polis och myndigheter i Norge. Det innebär att en ungdom som misstänks för ett brott eller som är med i gängbildningar som misstänks vara inblandade i brott kan kallas, att tillsammans med sina föräldrar, träffa representanter för Polisen och Socialförvaltningen.

Detta sker i en serie av samtal där man diskuterar brott och vilka konsekvenser de kan få samt diskuterar den unges situation i skola och på fritiden. Samtalen skapar utrymme för reflektion hos ungdomarna och deras föräldrar och hjälper dem att förändra situationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.