Fler äldre i arbetslivet

Kristdemokraternas arbetsgrupp för en bättre äldrepolitik har kommit fram med en delrapport. Förutom äldreminister, Maria Larsson, sitter vår kommunfullmäktigeledamot Sture Eriksson i denna arbetsgrupp.

Det ligger många värden i att fortsätta arbeta även när man blivit lite äldre. Forskningen har visat att det är fysiskt hälsosamt att arbeta deltid även en tid efter ordinarie pensionsålder, och det socialt så viktiga nätverket med arbetskamraterna förblir då också intakt längre. Känslan av mening och att vara behövd förknippas av många med just arbetet.

Det behövs åtgärder som gör det lättare för den äldre som blivit arbetslös att åter komma i arbete och för den som har ett arbete att våga ta klivet till en ny arbetsplats. Likaså behöver vi göra det lättare att arbeta deltid och att förlänga möjligheten att gå i pension senare.

Kristdemokraternas utvecklingsgrupp för äldrepolitik presenterar därför en rad nya förslag för äldre i arbetslivet:
( Delrapporten ’Äldre i arbete’ med förslagen bifogas. )

1.En lagstadgad rätt att gå ned till deltid från 61 års ålder. Det är samma ålder som möjliggör att man kan lyfta sin pension, varför detta kan kombinera detta på valfritt sätt. Den som till exempel vid 63 års ålder lyfter sin pension pensionerar sig till 25 procent, kommer att behöva arbeta till 67 års ålder, för att få samma pension som om han eller hon gått i pension helt vid 65 års ålder.

2. En lagstadgad rätt att vara kvar i arbetslivet till och med man är 72 år gammal.

3. Individinriktad programverksamhet för personer 55+. När det blir tuffare på arbetsmarknaden blir det svårare för 55+ att byta eller få nytt arbete. Vi vill därför ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att se till att individinriktad programverksamhet erbjuds till personer 55+ som vill byta arbete.

4. Förbättrat jobbskatteavdrag. Det dubbla jobbskatteavdraget för äldre har redan i nuvarande utformning uppmuntrat många att stanna kvar i arbetslivet lite längre. Vi vill att det ska gälla från samma dag man fyller 65 år; inte från det år man påbörjar som 65-åring.

5. Kompetensskatteavdrag. Ge både arbetstagare och arbetsgivare rätt till avdragsgilla avsättningar för att göra det möjligt för den enskilde att spara ihop till perioder av kompetensutveckling. Det stärker den äldres ställning på arbetsmarknaden.

6. Rätt till tjänstledighet. I dag finns en rätt att söka tjänstledighet för att studera och starta företag, men inte för att pröva annat arbete. Vi vill införa en lagstadgad rätt för alla 55+ att pröva ett annat jobb; inte minst viktigt för dem med tunga arbetsuppgifter inom vård och omsorg.

7. Underlätta övergång till konsulttjänst. I exempelvis Japan är det vanligt att den som nått pensionsålder fortsätter som konsult på sin gamla arbetsplats. Vi vill ge alla 55+ tillgång till seniorrådgivning i företagande så fler vågar ta det här steget.

8. Inrätta ett äldrekompetenscentra. I Norge finns ett centrum för seniorpolitik med regeringsuppdrag att arbeta för fler seniorer i arbetslivet. Bland annat får arbetsgivare hjälp att genomföra en aktiv seniorpolicy. Ett sådant vill vi se även i Sverige.

För Sveriges framtida ekonomiska och innovativa utveckling är det viktigt att äldre kan fortsätta arbeta längre än i dag. Men då är det också nödvändigt att äldre får mer utrymme att själva laborera med en flexiblare pensionsålder, möjlighet att successivt trappa ner, möjlighet att byta jobb och att starta eget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.