Backa och ge dig själv perspektiv

Allt som händer måste också ses i ett större perspektiv. Gör man inte det drar man lätt felaktiga slutsatser och vidtar åtgärder som förvärrar och inte förbättrar.

Här nedan fäljer några rader från kristdemokraternas partiledares, Göran Hägglunds tal i riksdagen igår. Läsvärda och med perspektiv på det som händer. Håll till godo.

’Sverige står idag kanske bäst rustat i Västvärlden för att kunna hantera den kris vi nu är i.

Från valet 2006 hade antalet personer i utanförskap minskat med 180 000 personer innan krisen var över oss. Med andra ord ska det mycket till innan vi åter är nere på nivåer som förra regeringen uppnådde trots att man inte hade en världskris i finanssystemen att hantera.

Alliansregeringen har i den budget som nu börjar gälla för 2009 satsat lika mycket som OECD rekommenderar för att möta krisen. Till det läggs ytterligare resurser i form av bl. a. ROT-avdrag och investeringar i infrastruktur.

För att klara jobben måste vi få ordning på den finansiella marknaden. Svenska företag och privatpersoner måste återigen kunna få sunda lån till investeringar och därmed minska krisens effekter på arbetslösheten.

När företag inte kan låna för att köpa en ny lastbil, säljs det inte heller några nya lastbilar. Risken är då uppenbar att det företag som tillverkar lastbilar tvingas att säga upp personal. För även om krisen inte skapats i Sverige och av svenska banker, påverkas också vårt land.

Nu sätts sammanhållningen i vårt land på prov. Att vårt samhälle mitt i krisen ska kunna utvecklas. Det är i prövningen som samhället testas i sin förmåga att hålla ihop. Att kunna bibehålla solidaritet och ömsesidigt förtroende.

Kristdemokraterna gör ingen hemlighet av att vi ser behovet av gemensamma värderingar för att kunna hålla samman. Att människor har tillit till varandra. Förtroende byggs i det lilla. Trygghet i det lilla är trygghet i det stora.

Att jag litar på att min familj och mina vänner backar upp mig när jag behöver hjälp. Att min arbetsgivare och min granne litar på att jag inte kan jobba när jag sjukskriver mig.

Det handlar om trygghet. Och om rättvisa.

Det handlar exempelvis om att regler upplevs som rättvisa. Exempelvis att utbildning lönar sig liksom om jag är beredd att arbeta mer än tidigare.

Vi som politiker måste agera så att människor och företag väljer att göra det som är långsiktigt gynnsamt. Ta ansvar för framtiden och investera, inte bara i ekonomiska termer, utan också i ömsesidig tillit. Upprätthålla generositeten gentemot den som behöver stöd. Utan tillit, faller förutsättningarna för välfärden.

Mycket av regeringens reformarbete har gått ut på att göra trygghetssystemen mer aktiva och rättvisa. På så sätt har de också blivit mer trygga. Minns hur den socialdemokratiska regeringen sänkte ersättningsnivåerna på 90-talet?

Sverige upplever återigen bistra tider. Trots det tvingas vi inte att dra ned ersättningar för sjuka och arbetslösa. Varför? Därför att ersättningarna idag är mer rättvist utformade än tidigare. Och därför att vi har en ekonomi med ordning och reda’.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.