Gästbloggare: Rabih Ballout

Jag kommer att då och då låta en del av kristdemokraternas förtroendevalda i kommunen att få möjlighet att tycka till. Vi börjar med Rabih Ballout.

Läser i VK och denna blogg om att det har demonstrerats på torget i Umeå till stöd för Gaza.
Själv deltar jag aldrig i demonstrationer av erfarenhet. Syftet med en demonstration kan vara bra, men innehållet och tillvägagångssättet kan vara mycket fel, därför plitar jag inte ner min signatur på sådana tillställningar genom mitt deltagande.

I krig finns alltid minst två deltagare. En angripare och en försvarare, alternativ två angripare.

Det är närmast ett brott att ta ställning och parti för det ena eller det andra lägret i ett pågående krig, eftersom man medvetet eller omedvetet legitimerar dödandet av civila människor på någons sida.

Hur kan någon rättfärdiga krig, när det är våra medmänniskor som får sätta livet till?

Nej, vi stödjer inget krig, vi försvarar inget krig, vi tar ingen ställning… Vi går tyst på stan, bär på plakat:’stoppa kriget’, ’Döda inte mina medmänniskor’,’Dialog NU ’. En färglös demonstration, men kraftfull i sin markering att gränsen går när vi kränker andras människoliv.

Att gång på gång säga att Israel är en demokrati och Hamas en terrorist organisation är både löjligt och kunskapsfattigt. Det är som att sticka huvudet i sanden och skrika: jag tillhör extrem högern.

Frågan är mycket mer komplicerad än så.

Den allmänna kristdemokratiska hållningen, är att stödja Israel, men det finns all anledning att kritisera detta land skarpt för sin krigsföring, och i lika omfattning även för bristande fredsvilja.

En fred i mellanöstern är inte så omöjlig, dock är den endast möjlig om den amerikanska administrationen och omvärlden för den delen ställer lika mycket krav och påtryckning på båda sidor.

Om det ligger i Obamas administrations intresse att ställa lika mycket krav på bägge sidor, är en annan femma och återstår bara att se.
Jag tvivlar…

Rabih Ballout

5 kommentarer

  1. fredoas

    Du skriver att tar ingen ställning, men mellan raderna skriver du tydligt dina åsikter om israel,
    ?Den allmänna kristdemokratiska hållningen, är att stödja Israel, men det finns all anledning att kritisera detta land skarpt för sin krigsföring, och i lika omfattning även för bristande fredsvilja,?
    Var är då dina ord om att kritisera Hamas skarpt för sin krigsföring.
    Att inte ta någon ställning innebär för mig att verkligen bort se from de två regeringar. Man borde börja tänka på broar bland civila, kanske se närmare på kibbutzen Fredens Oas, se bifogad länk.
    Lite naivt sökt men jag tror på att börja smått och se framåt i hopp om bättre framtid till folket i mellanöstern.

    http://nswas.org/

  2. Rabih Ballout

    Hej!
    Du har helt rätt när du läser mellan raderna att jag minsann har åsikter mot israel,trots att jag förespråkar neutralitet i händelse av krig i min blogg.

    Faktum är så att vårt land är med i alliansfrihet, men likväl går ut och kritiserar hårt världshändelser, men behåller ändå sin neutralitet för det,eller?

    Min kritik mot Israel bygger på att hamas är en terrorist organisation, eller åtminstone erkänd som sådan, medan israel är ett demokrati, eller åtminstone erkänt som sådant, dessutom ett medlem i FN och därmed har skrivit under mänskliga rättigheterna.
    Tycker DU att det är rätt då att bestraffa en hel stad med 1,5 miljoner för hamas beskjutning av raketer?Tycker DU att det är rätt att bestraffa 1000 civila med döden, 4500 med kroppskada för hamas ”äventyrer”?
    Hur hade det sett ut om fröken straffade hela klassen om EN elev var ”dum”??
    Vet DU med dig om israel har gjort allt innan de tar till våld?? Har israel talat eller försökt tala med hamas nånsin, innan man tar till våld som medel för att få slut på hamas beskjutning?
    Vet inte både du och jag att våld bara föder våld och adrig är lösning på nånting?
    Kan inte du ana att detta krig har gjort israel ännu mindre säkert och tryggt nu?

    Ja, jag vidhåller min kritik, och betonar att jag inte tar ställning i detta krig, utan kritiserar.

    Jag har besökt hemsidan du hänvisade till, och tycker inte alls att du var naiv. Det är ju så människorna VILL ha det, men vägen dit är tyvärr lång och krokig i detta fall.

    I övrigt, tackar jag för att du har skrivit och gett mig lite motstånd.

  3. Amos Salomonsson

    Rabih Ballout skriver många kloka ord, men glider mot slutet i att upprepa klyschor.
    ”Att gång på gång säga att Israel är en demokrati och Hamas en terrorist organisation är både löjligt och kunskapsfattigt”- Den som vill kan läsa Hamasmanifest och Israels grundlag och dra andra slutsatser.
    Fred nås genom en dialog- vem i Gaza ställer upp för dialog med de som de lovar att förinta?

  4. Amos Salomonsson

    Du skriver om kollektivbestraffning. Kommentar:
    a. Hamas placerar MEDVETET sina anläggningar i moskéer, skolor, sjukhuskällare mm. Detta kallas för att använda sina egna som mänskliga sköldar!
    b. Förlustsiffrorna har visat sig starkt överdrivna. Rapporteringen säger att ”30% är civila”- vad är då de 70%? Visst är det beklagligt att civila träffas, det vet Hamas som beskjuter civila städer i Israel MED AVSIKT.
    Rabih Ballout, hur skulle DU som politiker få slut på raketbeskjutningar under 8 års tid?

  5. Rabih Ballout

    raketbeskjutningen måste sättas i större sammanhang. Konflikten handlar inte om enbart raketbeskjutningen. Lösningen som du efterfrågar mig om är dialog och enbart dialog. Parterna måste sätta sig ner och prata vid bordet. Det har de aldrig gjort förut. Bägge parter är ansvariga. Hamas högste ledare Khaled Mashaal har efterfrågat dialog nu, hoppas israel snappa upp detta och ge ett bra gensvar. Finns inget annat.

    Jag fasar över trångsynta regeringar, politiker och individer som skyller det vidriga,oproportionerliga dödandet av folk på raketbeskjutningen, för att rättfärdigar kriget. Det är äckligt sjukt och skamligt.
    Man skulle kunna säga att våld är sista utväg, om det ens är så. vilka ansträngningar har gjorts för en dialog? Inga.
    Från hamas sida?Noll. från israel?Minus.

    Vet inte vinkeln med att du skriver om rapportering som talar om ”bara” 30% döda civila. Hoppas du inte menar att det är okey då, i övrigt lämnar jag denna punkt obesvarad.

    Värt att notera att på den israeliska sidan, så finns partier, som tyvärr sitter i både regering och knesset som har stort inflytande i politiken, som har på sin agenda att depportera palestinierna, att aldrig lämnar en meter ockuperad mark.osv…
    Det finns bara dialog, och åter dialog för en fredlig lösning, det görs genom lika påtryckningar från omvärlden på båda sidor. Tack för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.