P-Garage under Rådhusesplanaden

Anders SellströmNu är ett förslag om möjligheten till att bygga ett P-garage under Rådhusesplanaden ute på samråd.

Jag och partiet har en del funderingar kring detta projekt. En del frågor anser vi kräver sina svar innan ett ställningstagande kan göras.

Att det i sig är tekniskt möjligt att bygga ett parkeringsgarage under Rådhusesplanaden innebär ju inte att projektet är lämpligt att genomföras.

1. Att ett projekt av detta slag får stora konsekvenser på omgivningen under byggtiden på ca 2 år råder inga tvivel om. Inget underlag finns dock om detta i relation till andra projekt med samma måluppfyllelse där kortare byggtid och mindre omgivningspåverkan torde vara fallet.

2. Kostnaden för projektet är inte seriöst jämfört med andra lösningar i andra lägen som exempelvis ett parkeringshus efter Västra Esplanaden eller på markparkeringen utanför Musikanten.

3. I planbeskrivningen (ingår i samrådshandlingen) står det att en behovsanalys av parkeringsbehovet i centrum saknas. Vidare sägs det att någon bristsituation av p-platser inte under de närmsta åren föreligger.

Det påpekas att i den pågående fördjupningen av Centrala staden ska en parkeringsstrategi tas fram. Kristdemokraterna bedömer att i avvaktan på denna måste kommunstyrelsens närings- och planeringsutskott analysera fler alternativa lösningar.

4. Om den bästa lösningen till sist visar sig vara ekonomiskt och placeringsmässigt, ett parkeringsgarage under Rådhusesplanaden, torde antalet platser i nuvarande förslag (300 st) vara alldeles för litet.

Erfarenheterna från Vasa har visat på ett behov mer än dubbelt så stort. Frågan blir då hur expansionsmöjligheterna ser ut och tål staden därtill ännu en uppslitande byggprocesstid?

Dessa frågor har ingen ännu gett svar på. Ett ingrepp i Rådhusesplanaden under två års tid skapar enorma påfrestningar på omgivningen. Om det inte är ekonomiskt det klokaste projektet, om det inte är akut kris på p-platser, om projektet är för litet i sig så är det nog klokare att se över andra lösningar.

En kommentar

  1. pierre

    Jag håller fullständigt med ert parti. kritiken till sånt byggandet är mycket befogat.
    Var är konsekvensanalysen i detta stora projekt?
    Tur att det finns nån politiker som har en eftertanke,en analysförmåga, innan man kastar sig in i projekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.