Tydligare tillsyn av socialtjänsten

Maria Larsson (kd), äldre- och folkhälsominister, skriver idag om förslaget från regeringen på DN-debatt.

Regeringen föreslår ny organisation för kontroll av socialtjänsten:

Citat:
"Socialstyrelsen får ansvar för all tillsyn och ska kunna förbjuda verksamhet som fungerar dåligt. De stora bristerna inom socialtjänsten beror till stor del på hur tillsynen av verksamheten är organiserad.

I stället för att ha 22 självständiga myndigheter med eget tillsynsansvar bör Socialstyrelsen ta hela ansvaret. Tillsyn blir en renodlad kärnverksamhet som inte kan prioriteras ned.

I den lagrådremiss som nu lämnas till lagrådet föreslås att Socialstyrelsen ska kunna förbjuda verksamhet vid allvarliga missförhållanden. Barn, äldre och personer med funktionsnedsättningar garanteras inte idag den service, vård och omsorg som lagstiftningen ska ge dem.

Tillsynen av socialtjänsten handlar ytterst om utsatta gruppers rättssäkerhet, skriver Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister". Slut citat.

Att förtydliga och renodla vem som har ansvar för vad är helt rätt väg att gå. Att lägga allt ansvar för kontrollen på en myndighet gör det lättare att ställa till svars och att det ställs lika krav över landet på det socialtjänsten gör.

När roller blandas är det mycket lättare med missförstånd som resulterar i verksamhet som inte håller måttet. Vem som får stryka på foten i ett sådant tillstånd är ju alltid de som är beroende av socialtjänstens hjälp.

Lägstanivån kommer med andra ord att höjas till gagn för människor med behov av socialtjänstens verksamhet.

Bra förslag Maria Larsson och regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.