Kommunernas tillskott

Ett flertal politiker och andra brukar skrika på att regeringen ska värdesäkra statsbidragen. Det talas om att inga extra pengar kommer till kommunerna när ekonomin nu bromsar in.

Statsbidragen är på totalt 67 miljarder kronor 2009. Statsbidragen utgör ca 13 % av kommunernas totala finansiering.

Problemet är att i debatten glöms det bort (medvetet eller omedvetet?) att andra satsningar görs från staten till kommunerna. I tabellen ovan kan vi se att kommunerna tillförs 8,9 miljarder 2009 och 11,9 miljarder 2010.

Det är ca 13 % mer än statsbidraget 2009. En värdesäkring av statsbidraget skulle med andra ord ge mindre pengar än de som tillförs kommunerna i enlighet med tabellen.

Alliansens politik, med sänkta arbetsgivaravgifter, satsningar på välfärden och införandet av fastighetsavgift, innebär tillskott till kommunsektorn under de kommande åren.

Jag tror att skriket på värdesäkrade statsbidrag är dels brist på kunskap om rådande förhållande och dels brist på grepp om sin egen ekonomi.

De som skriker högst i denna del är oftast de som under många år inte klarat av att hantera sin kommunala ekonomi. De hittar nu någon annan (regeringen) att skylla sitt eget politiska misslyckande på.

Gå inte på den gubben.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.