Kampen mot koldioxidutsläppen går vidare

Äntligen har en regering tagit tag om den framtida energiförsörjningen i landet. Huvudmålen är att minska koldioxidutsläppen och samtidigt säkra energiförsörjningen för framförallt vår energiintensiva industri.

Alliansregeringen har återigen lyckats enas i en för landet viktig fråga. Efter att kristdemokraterna förra vecka var tydlig med att de kärkraftsreaktorer vi har idag kan ersättas med nya har nu även Centern ställt upp på den linjen.

Att Alliansregeringen självklart kommer att göra alt för att frammana andra alternativ än kärnkraft står ju utom allt tvivel. Ytterligare satsningar på vindkraft och andra förnyelsebara energikällor kan ju i praktiken innebära att behovet av kärnkraft kraftigt har minskat om 10 – 20 år.

Nu kan industrin känna sig trygga och nu kan arbetet med förnyelsebara energikällor öka tempot.

Risken att Sverige i framtiden blir beroende av energi från kolkraftverk ser jag som obefintligt. En vinst för miljön och en vinst för Sverige.

Bra beslut Alliansen.

PS: Hur kommer socialdemokraterna nu att ställa sig? Inom deras parti finns ju två linjer. En för och en emot. Mona Sahlin har fått en ny huvudvärk att hantera.

5 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Det är ingen konst alls för Mona Sahlin att hantera denna fråga, bara följa Ert parti, säga en sak,mena en anna. Sänk skatten på bensin, opps, vi höjer den , Nej till kärnkraft, oppps, vi bygger nytt.
    Vad är skillnaden? Du ser,politiker gör inget av egen övertygelse utan för egen vinning, nu kanske (Kd) kommer med in i riksdagen 2010, vilket vore ett hån mot demokratin,bättre att (m) får alla borgerliga rösterna, då det ändå det är de som dikterar villkoren, bilket jag i och för sig tycker är bra då det är det borgerliga parti som mest följt sina vallöften.

  2. Sellström

    Ja du Gidlöf, inte många rätt blir det även denna gång.

    1. Moderaterna hade inga vallöften 2006. Kan förstå att du då tycker dom hade lätt att hålla dem.

    2. Du som nu skyller allt på regeringen…kristdemokraterna uppfyllde mer än väl vallöftet om sänkt bensinpris. Då var priset (innan valet) ca 13 kr. Idag handlar du bensin under 11kr.

    Vårt förslag om halverad moms är nu genomförd av marknaden.

    Ibland måste man ändra i politiken…det kan gälla bensinskatt eller andra. 80 % av de valfrågor vi lyfte 2006 är idag genomförda.

    Hade vi inte suttit i regeringen hade den siffran varit betydligt lägre och definitivt hade inte bensinskatten varit sänkt då heller.

    1980 tyckte vi en sak om kärkraften. Idag 2009, 29 år senare tycker vi samma sak men nu har vi koldioxidutsläppen att ta hänsyn till som var en ickefråga 1980.

    Kärnkraft släpper ut 0 %koldioxid. Visst måste politiken förnya sig? Allt annat är ju bara struntprat Gidlöf.

  3. Patrik L

    Verkligen tummarna upp till dig Anders som bemöter kommentarerna på din blogg. Fler av er politiker borde göra det.

  4. Lars Gidlöf

    Vad har jag sagt för felaktigheter nu? VK censureraqde visst mitt förra svar.
    1: Hade Moderaterna inga vallöften alls, var det bara Ni som hade detta då?

    2: Bensinprisets nergång har väl absolut inget med Er politik att göra, det är en omöjlighet då Ni har höjt bensinskatten och då sjunker ju knappast priset. Prissänkningen har att göra med världsmarknadspriset så att Ni har med det att göra är en lögn.

    Kärnkraften är CO2 fri? Är det en lögn eller okunskap du skriver detta? Hur utvinner man uran, med hink och spade eller? Hur anrikas uranet så att det blir kärnbränsle? Hur transporteras det uttjänta kärnbränslet till mellanlagret från Forsmark resp. Ringhals kärnkraftverk? Alla dessa processer kräver energi som icke är CO2 fri så säg inte att kärnkraften är CO2 fri.

    Sen ska man som du inte uttala om att jag inga rätt har då det bevisligen är du som antngen har dålig kunkap om varför bensinpriset sjunkit och om kärnkraftens CO2 påverkan eller kör du med lögner, vet inte vad som skrämmer mig mest ärligt talat, komma med osanning eller uttala sig om saker inför många läsare utan veta vad man uttalar sig om.

    Undrar om denna insändare kommer in i VK.

    Men ska ge dig en eloge i alla fall, och du är den enda, förutom (v) bloggare som svarat mina inlägg, och det är bra för politiken

  5. Sellström

    Visst förstår du, Gidlöf, att jag var lite ironisk angående bensinpriset.

    Jag skrev ju att vårt förslag nu i praktiken är genomfört av marknaden. Trodde ironin skulle gå fram.

    Angående kärnkraft så har du rätt i att leveranser och framtagandet av uran skapar utsläpp. Själva elproduktionen släpper ut 0 %.

    Å andra sidan skapar ju förnyelsebara energikällor samma typ av problem vid leveranser etc. Därför ansåg jag att allt annat lika så är kärkraftens utsläpp 0.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.