Socialdemokraternas logik

Socialdemokraternas attacker på regeringens ekonomiska politik ter sig allt märkligare. Nu senast skriver Lennart Holmlund insändare och bloggar om att budgetunderskottet nu ökar i rask takt i finanskrisens spår och att dt beror på felaktiga satsningar av regeringen.

Å ena sidan anser socialdemokraterna att regeringen ska hålla i kassan men å andra sidan ska regeringen samtidigt vräka ut skattepengar över SAAB som i stort sett alltid varit ett förlustbolag. Ingen vill vara ägare och ta ansvar men socialdemokraterna tycker man ska blåsa in pengar i det svarta hål som nu finns. Resultatet blir ökade underskott i statens finanser.

Allt för få vill köpa SAAB-bilar. Därför går företaget dåligt. Finns det någon som tror att det socialdemokratiska verkställande utskottet med Mona Sahlin som VD kan bygga bättre SAAB-bilar än vad som nu är fallet?

Å ena sidan vill socialdemokraterna att hushållen ska stimuleras så att konsumtionen upprätthålls och företagen får sälja sina produkter. Å andra sidan är man emot det jobbskatteavdrag som regeringen infört och som just leder till avsevärda ökningar av hushållens disponibla inkomster.

Socialdemokraterna vill alltså dra in pengar från hushållen men motverkar då sina egna förslag? Man blir förundrad över logiken.

Under Mona Sahlins ledning verkar det mer vara kortsiktiga politiska hugg som gäller för att vinna röster och ingen långsiktig tanke som gynnar landet bäst på sikt.

2 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Var är de 40-50 miljarder som svenska staten fick för Vin & Sprit? Vart har alla dessa miljarder tagit vägen? De hade ju kunnat satsa 10 % av dessa på SAAB men var är dessa?
    Var är allt Ert prat om utanförskap nu då, det var ju så uttalat innan vaelt 2006,ökar inte utanförskapet än mer nu samt så är ju det nu bevisat att er politik med deltidsarbetslösas begränsning på 75 dagar har ökat heltidsarbetslösheten istället.
    Du har tillsammans med Tamara Spiric kurage nog att svara vilka inga andra politiker som bloggar på VK har så jag ser framemot svar på dessa frågor.
    Sen,varför höjdes A-kassan så mkt så att tom finansminister anser det tvingade iväg folk från a-kassa vilka nu inte ens har det i ersättning vid arbetslöshet.
    Jag får ju tacka, jag har fått drygt 35000 mer netto per år i fickan att lägga till min lön på 615000:-/år, medans de som tjänar minst har inte haft råd med A-kasseavgift, är det en rätvis politik?

  2. Sellström

    Miljarderna från Vin och Sprit har ju till stora delar gått till att amortera ned stadsskulden för att därigenom minska räntekostnaden. Det gynnar ju statsbudgeten varje år.

    Angående deltidsproblematiken gäller det som vanligt att ha is i magen innan man uttalar sig om dess konsekvenser.

    Målet är att få fler heltider. Arbetsgivare idag utnyttjar ju skattebetalarna att stå för deras kostnader. Genom systemet med deltidsa-kassa behöver ju inte företagen ta ansvar för sina anställda vilket oftast drabbar kvinnor.

    Varför ska jag och du via skattsedeln betala för företag som är dålig att planera schemaläggning eller de som inte vill ta ett heltidsarbete?

    A-kassehöjningen kan diskuteras, allt en regering gör är ju inte perfekt. Nu verkar balansen ha infunnit sig efter de senaste vidtagna åtgärderna. Var nöjd över det.

    Jobbskatteavdraget har en profil där lågavlönade får procentuellt mest ut av det.

    Självklart gynnas de med inkomster upp till en viss nivå i krono räknat mer av jobbskattereformen. Så sker också vid procentuella löneökningar. 4% på en lön på 200 000 ger i kronor mindre än 3% på en lön av din kaliber.

    Kom dock ihåg. Jobbskatteavdraget har gett mer pengar i fickan hos alla med jobb än samtliga löneökningar under samma period. Ett byte av regering har gett mer till alla än alla löneförhandlingar under samma period.

    Tänkvärt, eller hur!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.