Jobbskatteavdraget och marginalskatten

Marginalskatten, diagram från finansplan BP09

I mitt förra inlägg visade jag på effekterna av jobbskatteavdraget vid olika inkomster.

Samtidigt har även justeringar gjorts av marginalskatten. Alltså när du dels behöver börja betala skatt och dels hur mycket du får behålla av varje ny tjänad hundralapp.

Skattelättnaden har både gjort det mer lönsamt att börja arbeta och att arbeta fler timmar.

Den sammanlagda effekten av jobbskatteavdragets tre steg och sänkningen av den statliga skatten är både lägre genomsnittlig skatt och lägre marginalskatt. Detta har uppnåtts genom huvudsakligen tre åtgärder.

För det första har fribeloppsgränsen höjts, vilket innebär att det nu är möjligt att tjäna mer än tidigare utan att betala skatt (område 1 i diagrammet).

För det andra har marginalskatten sänkts för flertalet löntagare, dvs. de får behålla mer av en lönehöjning (område 2 i diagrammet).

För det tredje har gränsen för statlig inkomstskatt höjts, vilket gör det möjligt för många att tjäna mer utan att betala statlig inkomstskatt (område 3 i diagrammet).

Visst kan vi diskutera både det ena och det andra vad beträffar skatter men då ska det ske utifrån fakta och inte tyckande i största allmänhet, därför mina två bloggar.

4 kommentarer

  1. Lena S

    Tackar för dina fina diagram men kan du nu för tydlighetens skull göra ett snyggt diagram som visar skattetrycket hos pensionärer, sjuka och arbetslösa i förhållande till de som är i arbete och uppbär jobbskatteavdrag.

  2. Lars Gidlöf

    Jag var inget mattesnille men jag får inte ihop det. Ni skriver att med avdraget lönar det sig att jobba fler timmar, men,sänker man skatten ska det väl löna sig att jobba färre timmar.Målet måste väl vara att få ett bättre liv, inte jobba än mer?
    Ni ser det som en fördel att folket arbetar mer än tidigare,men jag tycker nog att folket skulle må bättre av att jobba mindre och spendera mer tid med familjen än med arbetskamraterna. Jag förstår nte varför man ska jobba mer om man redan fått mer i plånboken. De rika har ju fått mest i skattesänkning, inte köper de mer saker eller jobbar mer, nä, ge all skattesänkning till de sjuka,pensionärer etc istället för räkna %.

  3. Sellström

    Skattetrycket som sådant är ju lika för alla. Skillnaden är att om du arbetar får du ett avdrag för detta. Samma gäller om du pensionssparar så får du ju göra ett avdrag.

    Syftet är ju att få fler i arbete. De som idag kan ta ett arbeta men inte gör det av olika anledningar (som då inte beror på sjukdom) ska ekonomiskt vinna på att gå från bidrag till arbete.

    För kommuner och landsting är det antalet arbetade timmar i Sverige som är helt avgörande för hur stora deras skatteintäkter är.

    Med andra ord…fler arbetade timmar = bättre välfärd. Detta är poängen. Samma gäller nämligen för pensioner. Ju fler i arbete, desto bättre tillväxt, desto högre pensioner.

    Om man inte ser dessa kopplingar nationalekonomiskt och agerar efter dessa tar man som politiker inte ansvar. Visst kan det i första läget kännas orättvist att pensionärer inte får jobbskatteavdrag men sett till helheten gynnas ju alla.

  4. Sellström

    De rika betalar fortfarande mest skatt av alla. När du når ca 400 000 tusen betalar dessa personer 50 % i skatt och passerar du ca 550 000 betalar dom 55 % i skatt.

    Det är väl fördelningspolitiskt bra. Skatt efter bärkraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.