Planeringsfrågorna i Umeå, Balticgruppen och Holmlund

Lagen är tydlig. Kommunerna har ansvaret för all planering. Man kan säga att i princip kan inget byggas i en kommun om inte kommunen tillåter det.

Allt som sker i en kommun ska ske genom samordning, samplanering och i samarbete mellan alla aktörer i ett samhälle. I detta så kallad spänningsfält ska också det enskilda intresset tas tillvara.

Alla kan förstå att det inte alltid är enkelt att få ihop alla viljor. Det krävs stor lyhördhet mellan alla inblandade parter om man ska komma överens.

Balticgruppen är en av dessa aktörer som vill bygga och vill få saker att hända. Vi som samhälle behöver dessa kreativa krafter för att en stad ska utvecklas.

En fråga man dock måste ställas sig är om allt en aktör som Balticgruppen vill göra är i harmoni med vad andra aktörer och samhället i övrigt vill åstadkomma?

Politiken har att samspela mellan en massa viljor där Balticgruppen är en part. Det är kommunens roll att ta tillvara det allmänna intresset i balans med det enskilda.

I det spänningsfältet är det naturligt att alla inte alltid får som de vill.

Mina slutsatser kring planeringsfrågorna i Umeå under de 10 år jag varit aktiv i kommunpolitiken är följande:

* Kreativiteten är hög hos många som bor i Umeå vilket måste innebära att många vill vara med att bygga staden Umeå. Det är positivt.

* Kreativiteten är också stor hos de som inte gillar det andra föreslår. De som tycker annat. Det tycker jag också är bra på gott och ont (man behöver ju inte överklaga in absurdum bara).

* Socialdemokraternas ledare i Umeå, Lennart Holmlund, behöver lära sig att först lyssna och sedan komma med sina slutsatser. Nu är det tvärtom vilket bidrar till att försvåra och skapa split.

* Lennart Holmlund ger ju sitt svar på frågan innan andra ens har hunnit höra frågan. Inte undra på att det blir politisk splittring och därmed även långbänkar och onödiga överklagningar.

Sammantaget ger det att planeringen av Umeå måste ske med mer lyhördhet, mer lyssnade, mer fingertoppskänsla och sedan samling runt begreppet "nu kör vi".

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Om de nu är så illa som beskrivs att Holmlund rör till det i planeringen, vore det intressant att veta vad som det kan handla om konkret. Dvs vilka projekt är på väg att förverkligas som borde ha gått till på annat sätt.

    För lyhördhet bör även gälla att rätta till planeringsbrister, innan det byggs. Annars får ju kritik från de insatta i politiken ingen effekt utan det fortsätter som förut.

    I klartext, den som gör grava fel och mycket bakvänt, måste få ett bakslag för att vakna. Men vilken kritisk politiker i Umeå har modet för sådant agerande mot maktfullkomligheten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.