Bort med statsbidragen

Det diskuteras livligt om vikten av ökade statsbidrag till kommuner och landsting. I vårproppen (släpps i april) kommer Alliansregeringen att ge besked i frågan. Mitt tips är att det kommer mera pengar.

Jag skulle dock vilja vända på kuttingen.

Gör kommunerna oberoende av statsbidragen. Det bästa är väl om vi klaras oss själva utan statens pengar.

Det svenska skattetrycket som andel av BNP, har sänkts mellan år 2000 och 2008 från cirka 51 till 47 procent. Under samma period har den kommunala medelskattesatsen ökat med 1,06 % vilket motsvarar 17 mdkr år 2008. Kommunsektorns andel av skatteuttaget i samhället har därför ökat påtagligt.

1999 stod statsbidragen för 20 % av kommunernas totala intäkter. 2007 är den siffran 13,4 %. Kommunerna äger med andra ord alltmer sin egen agenda i att påverka sin ekonomiska situation.

Statsbidragen 2009 är på 67 miljarder kronor. Om staten helt tar över kostnaderna för LSS-verksamheten försvinner direkt 30 miljarder.

Jobbskatteavdraget påverkar inte de kommunala skatteintäkterna men det gör däremot grundavdraget. Låt grundavdraget få samma konstruktion som jobbskatteavdraget. Där finns många miljarder att hämta.

Slutsatsen är ju att ju mer kommunerna äger sin egen ekonomiska agenda ju mindre "skylla-på-någon-annan" utrymme finns det. Lycksele, Vilhelmina och Vindelns bokslutsproblem 2008 är ju inte kopplade till finanskrisen. Den hann ju inte slå igenom för kommunerna förra året. Här är det andra faktorer som resulterar i dåliga ekonomiska avslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.