Skrota taxeringssystemet för småhus

Taxeringssystemet för småhus bör avvecklas. Så länge taxeringsvärden finns kvar kommer orättvisa, godtycke och oförutsägbarhet att råda.

För bara tre år sedan, innan Alliansen tog över i regeringen, orsakade den då pågående fastighetstaxeringen en landsomfattande våg av ilska, frustration och förtvivlan bland landets småhusägare. De kraftigt höjda taxeringsvärden gav en chockhöjd fastighetsskatt runt om i landet.

Småhusägare med tiotusentals kronor i ökat skatteuttag trots oförändrade inkomster var tyvärr inte ovanliga. Problemet med systemet var inte nytt men det blev plågsamt uppenbart för allt fler.

Bakom detta system fanns en absurd uppfattning att bostäder inte i första hand är bostäder, utan kapitalplaceringar. I denna teoretiska värld valde småhusägaren mellan att investera sina tillgångar i en egen bostad och på aktiemarknaden.

Därmed blev det också fullt rimligt att beskatta avkastningen från bostaden, på samma sätt som utdelningen på aktier

Ägandet av en bostad är något som bör uppmuntras. Ägandet av en bostad ger människor frihet och eget ansvar. Att främja enskilt ägande och skapa trygghet i boendet är därför viktigt.

Så det är dags att en gång för alla riva upp taxeringssystemet med rötterna, stoppa nuvarande godtycke och försvåra för de krafter som vill återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt på våra bostäder.

6 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Ni som brukar vara så bra på svara kommentarer, varför inget svar på min kommentar om bonusar i ett tidigare blogginlägg från dig. Var det för svårt svara eller?

  2. Åsiktsmaskinen

    Lugna ner dig och låt karl vara.

    Anders svarar nog på det han känner att han vill och har tid att svara på.

    Ett bra debattklimat kräver en ömsesidig respekt för varandra som människor även om man står på olika sidor i vissa åsikter.

    Du, Lars Gidlöf bidrar inte till detta positiva debattklimat genom dina ”krav” på svar i både det ena och andra.

    Anders Sellström är en av ytterst få politiker i Umeå som faktiskt tar sig tid och kraft att debattera saker på sin blogg. Låt honom få fortsätta med det, på SINA villkor.

    Det enda du eventuellt kan uppnå med dina påhopp är att Anders Sellström slutar kommentera andras inlägg på hans blogg.

    Det tycker jag hade varit väldigt tråkigt, så snälla Lars Gidlöf, lugna ner dig och sluta kräva saker!

    Till Anders:
    Jag vet att du kan ta dina egna strider, men jag kunde inte vara tyst. Ursäkta.

  3. Sellström

    Jag får tacka Åsiktsmaskinen får din support.

    Jag är i Stockholm dessa dagar och har många möten och hinner inte alltid kommentera omedelbums.

    Bonusar Gidlöf, finns överallt. Att förbjuda löser ju inte problemet. Problemet är ju det som jag skrev i min blogg.

    De ska vara rätt kopplade om de ska användas. Styrelserna som beviljar bonusar bör noga överväga vilka andra alternativ som finns. Hur de fungerar i praktiken är ju avgörande för om bonusar ska användas.

  4. Lars Gidlöf

    Ställer man upp som förtroendevald så får man oxå se till att svara på kommentarer, även kritiska. Ska de bestämma ska de också se till att svara, inte komma med uppgifter som inte är sanna eller så

  5. Åsiktsmaskinen

    Det har du helt rätt i. Och som förtroendevald så svarar Anders Sellström också på kritiska kommentarer. Men han gör det i det forum han blivit förtroendevald till.

    Bloggen har Anders inte blivit vald till och därför kan man inte ställa sama krav på honom här som i till exempel Kommunfullmäktige.

    Dock kan jag lova att Anders svarar om frågan ställs i ett forum Anders blivit förtroendevald till.

    Sen mår knappast världen sämre av ett glatt humör Lars.

  6. Lars Gidlöf

    Ja, du har ju en hel del åsikter,men stå för dem verkar du inte våga göra utan kör under pseudonym, rätt så fegt göra det, speciellt i en demokrati.

    Ska man uttala sig,så ska man våga stå för det med namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.