Veckans TOPPEN och BOTTEN

TOPPEN: Skrota taxeringssystemet av småhus

Göran Hägglunds (KD) tillsammans med Hans Lemker (förbundsdirektör för Villaägarna) kräver att taxeringssystemet på småhus helt ska avvecklas.

Så länge taxeringsvärden finns kvar kommer orättvisa, godtycke och oförutsägbarhet att råda.

För bara tre år sedan, innan Alliansen tog över i regeringen, orsakade den då pågående fastighetstaxeringen en landsomfattande våg av ilska, frustration och förtvivlan bland landets småhusägare. De kraftigt höjda taxeringsvärden gav en chockhöjd fastighetsskatt runt om i landet.

Småhusägare med tiotusentals kronor i ökat skatteuttag trots oförändrade inkomster var tyvärr inte ovanliga. Problemet med systemet var inte nytt men det blev plågsamt uppenbart för allt fler.

Så det är dags att en gång för alla riva upp taxeringssystemet med rötterna, stoppa nuvarande godtycke och försvåra för de krafter som vill återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt på våra bostäder.

BOTTEN: Våldsbrotten ökar i Umeå

Statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet visar att våldsbrotten begångna i Umeå har ökat med 50 % de senaste tio åren.

Statistik är statistik och många variabler tas inte med t.ex. befolkningsökningen i Umeå.
Men det är en oroande utveckling då misshandel, våldtäkter, mordförsök blir allt vanligare i Umeå.

En annan sak som också borde belysas mer är drog och alkoholvanor eftersom det är en mycket vanlig komponent när brott begås.

2 kommentarer

  1. Sosse

    När Socialdemokraterna hade makten betalade ingen mer än max 4% av sin inkomst i fastighetsskatt. Vad var egentligen problemet? Var det att klyftorna i samhället inte kunde omfördelas till de redan rika tillräckligt snabbt?

    När borgarna försämrar ekonomin för kommuner och landsting, ökar arbetslöheten, orättvisorna och de sociala klyftorna, är det inte helt ologiskt att brotten tyvärr ökar.

    Tragiskt hur borgarna förstör ett väl fungerande välfärdssamhälle.

  2. Lars Gidlöf

    Är det inte oroande ur demokratiskt synpunkt att en sittande minister gör gemensamt uttalande med en lobbyorganisation?

    Jag har för mig att politiker skall vara objektiva och väga in alla synvinklar på ett problem.

    Säg nu att en annan lobbyorganisation inom detta kommer med ett helt annat förslag, tex att skatten ska höjas men att de ger andra fördelar, då har ju ministern redan intaget en ståndpunkt och kan inte med trovärdighet säga att han valt objektivt mellan förslagen.

    Jag vet att Ni sitter i en sits där era röster minskar pga ingen egen politik men nu börjar Ert röstfiske bli väl desperat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.