Wanja åker ut!

Bonusarna till diverse chefer och VD:ar diskuteras vidare. Oddsen för att Wanja Lundby Wedins ska överleva som LO-bas måste ju vara enorma. Mitt tipps är att hon snart är passé.
Jag har på min blogg fått kommentarer när jag igår skrev om dubbelmoralen inom LO.

Faktum är att Alliansregeringen satte stopp för bonussystem för alla VD:ar inom statliga bolag. Dock inte i leden efter VD-nivån. En genomgång av detta har gjorts av regeringen på DN-debatt idag.

Jag har nedan citat från den debattartikeln som beskriver det hela. Här är inga miljoner i rullning och man kommer att strama åt ännu mer. Att tro att det socialdemokratiska regelverket skulle hindrat några bonusar överhuvudtaget är ju rent påhitt. Det beskrivs också nedan.

Klipp från DN-debatt idag.
"Regeringens genomgång visar att av totalt 53 statligt ägda bolag är det tolv bolag som har rörlig lön till ledande befattningshavare. Av dessa tolv bolag har alla utom ett haft maximalt fyra månadslöner i rörlig lön och i praktiken tillämpar de allra flesta ett tak på två månadslöner.

Det enda undantaget bland bolagen är Aktiebolaget Svensk Exportkredit, SEK. Det rör sig där om gamla avtal som ingicks under den socialdemokratiska regeringens tid och som inte har omförhandlats när riktlinjerna förnyats. Vidare utbetalades under fjolåret gratifikation till vd i tredje AP-fonden som inte följer andan i regeringens riktlinjer.

Den gratifikationen har vd sedermera valt att betala tillbaka. Styrelserna är ansvariga för att följa ägarens riktlinjer, vilket är fallet i samtliga bolag utom ett. Ansvar kommer att utkrävas där så inte har skett.

Det får inte finnas någon tvekan om att ledningar för statliga bolag arbetar med svenska folkets bästa för ögonen. Bara det faktum att det finns osäkerhet och frågetecken kring de statliga bolagen skadar förtroendet och förvaltningen. Regeringen har därför beslutat om skärpta riktlinjer för ersättningar inom de statliga bolagen.

Vi stänger alla möjligheter till rörlig ersättning och bonus. Alla de högsta cheferna i statligt ägda företag kommer enbart att ha fast ersättning enligt de nya riktlinjerna. Det gäller redan för samtliga vd:ar och ska från och med nu vara regel för samtliga ledande befattningshavare i statliga företag.

Annan personal kommer dock även i fortsättningen att kunna få rörlig lön i någon form för att styra mot mål som bedöms viktiga för företaget och staten som ägare. Styrelserna kommer att uppmanas att omförhandla nu gällande avtal med rörlig lön för att förändringen fullt ut ska slå igenom.

Socialdemokraterna har i riksdagen föreslagit en återgång till de regler som gällde för statliga bonusar under deras regeringstid. En tid då de allra flesta av de nuvarande statliga bonussystemen kom till. Det innebär att Socialdemokraterna vill behålla möjligheten till bonus för ledningarna i de statliga bolagen." Slut citat.

PS 1: Till de som kommenterat igår. Ja, fortfarande är det dubbelmoral av LO-basen.
PS 2: Mats Odell är inte arbetsmarknadsminister utan finansmarknadsminister.

4 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Helt riktigt är Mats Odell finansmarknadsminister. Jag skrev helt enkelt fel.

    Ja, det är fortfarande dubbelmoral av LO-basen.

    Ja, det är även dubbelmoral av Regeringen.

    Ja, det är även dubbelmoral av Mats Odell.

    Nej, inget blir bättre av att skylla på att Sossarna minsan var sämre. Två fel har aldrig blivit ett rätt.

    KOnstigt att svensk politik hela tiden måste handla om att den ”andra sidan” minsann gjorde si och så.

    Varför ska det fokuseras så mycket på vad andra har gjort och inte gjort tidigare?

    I vart och varannat politiskt inlägg så ska det hela tiden snackas om vad ”dom andra” gjort.

    Ett sånt debattklimat kan inte vara bra.

    Varför vill KD som parti bidra till den försämringen av den svenska politiska debatten?

  2. Lars Gidlöf

    Inte dubbelmoral av Odell då? De tog tom bort vinstkraven för att få ut bonusar, ökade bonusarna mm, är det inte dubbelmoral? varför tar de nu då bort dessa regler de fixade i somras.

    Du bara gapar om andras fel och brister, Herr Sellström,är du någon att lita på som inte ens kan vara självkritisk

  3. Sellström

    Lite kommentarer om kommentarerna.

    Låt oss tillsammans vara överens om att bonusar i någon form alltid kommer att finnas. Incitamentsystem för att nå de mål som företag ställer upp har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

    Det som nu kritiseras är egentligen tre saker. Dels nivån på dessa bonusar och dels varför bonusar betalas ut när ett företag/fondförvaltare/bank går dåligt och dels om de på VD nivå gör någon nytta.

    Styrelserna i alla bolag är ju ansvariga för företagets överlevnad på kort och lång sikt. Ägarna vill ha resultat och agerar naturligtvis utifrån detta.

    På statlig nivå har ägarna (regeringen i detta fall) begränsat bonussystemet till att inte gälla för VD:ar och för andra högst med 4 månadslöner.

    Det som diskuteras för AMF är ju VD:ns bonus. I styrelsen sitter LO-basen och säger ”I no nothing”. Det anser jag vara dubbelmoral.

    Regeringen har ju stoppat bonusar till VD:ar i statliga bolag. Nu går man vidare och vill stoppa dessa även för högre chefer. Tja, rätt eller fel, men inte kan man väl kalla detta dubbelmoral?

    Min syn på frågan….

  4. Åsiktsmaskinen

    Återigen har herr Sellström helt rätt i sakfrågan.

    Regeringen HAR faktiskt tagit bort bonusar för höga chefer.

    MEN för att kompensera för chefernas inkomstbortfall i och med borttagandet av deras bonusar har man istället gett dom oehört höga löneförhöjningar istället.

    Och det Anders Sellström, det är definitivt dubbelmoral.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.