Ensamstående föräldrars villkor

Det är dags att se över de ekonomiska villkoren för landets ensamstående föräldrar. Det är ännu en punkt som vi i vår arbetsgrupp inom partiet lyfter fram.

Arbetsgruppen, som jag är ordförande i, ska inför valet 2010 ta fram en ny politik för ’dagens familjer’.

Vi pekar också ut en nödvändig reform redan nu nämligen höjda bostadsbidrag för barnfamiljer.

Pengar till julfirande, medicin, glasögon eller barnkalas. Det är några av de vanligaste bidragsansökningarna till barnhjälpsorganisationen Majblomman. Hela 83 procent av dem som ber om ekonomiskt stöd är ensamstående mammor, visar den senaste årsrapporten.

Inom kort presenteras vi en del förslag med fokus på ensamföräldrar. Ett av våra krav är att regeringen ska utreda de ekonomiska villkoren för mammor och pappor som lever ensamma med sina barn.

Under arbetets gång har vi i arbetsgruppen hela tiden fått nya insikter om hur trängd ekonomisk situation de ensamstående föräldrarna faktiskt har. De faller sämst ut, men ändå har ingen tagit ett helhetsgrepp. Nu vill vi satt en utredning som har till huvudsyfte att göra en heltäckande kartläggning, tillsätts.

Vår grupp har som ett förslag att den barnrelaterade delen i bostadsbidraget bör höjas redan nu, med 100 kronor i månaden för den som har två barn och med 150 kronor i månaden för den som har tre barn eller fler. Det skulle framför allt gynna ensamstående föräldrar.

Det är den största gruppen som får bostadsbidrag och i det ekonomiska läge vi nu befinner oss är det här ett väldigt bra sätt att verkligen träffa dem som har de största behoven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.