Holmlund står med pengabyxorna nere

Alla vet att efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur. Det har alltid varit så och kommer alltid att vara så. Med jämna mellanrum balanserar sig alla system även de ekonomiska.

Lennart Holmlund försöker göra sig ett namn på att han kan hålla ekonomin i schack här i Umeå. Under många nu goda år för kommunen har stora överskott kunnat uppnås. Mycket tack vare kommunens ägande i Stornorrfors som pumpat in många sköna miljoner till kommunens skattekista varje år.

Lägg därtill en av Sveriges högsta kommunala skatter. Frågan man ska ställa sig är hur Lennart Holmlund överhuvudtaget kan misslyckas med dessa förutsättningar?

Nu kommer lågkonjunkturen och på sin blogg skäller Lennart Holmlund över att han (läs kommunen) inte blir kompenserad av staten för de minskade skatteintäkterna som är en följd av nedgången.

Med stora ord dundrar han fram budskapet. Syftet är att föra fokus från hans sätt att sköta ekonomin till att handla om att det är andras fel att svångremmen nu dras åt.

Alliansen har under många år sagt att vi måste sänka våra kostnader och minska skatteuttaget från medborgarna. Resurserna har under många år inte använts nog effektivt.

Nu står Lennart Holmlund med pengabyxorna nere och kallar Alliansen för feg och statens ökade statsbidrag för torftiga.

Skattevapnet har Lennart Holmlund redan förbrukat. Umeåborna betalar Sveriges högsta skatter jämfört med andra städer av samma storlek. Det vet Holmlund och kan därför inte höja skatten.

Trots över 100 miljoner per år i intäkter från ägandet av Stornorrfors (få kommuner är så unnade) skriker han om statens hjälp. Dags att vi alla inser att Lennart Holmlunds ekonomiska agerande är det som försatt oss i en situation som nu slår hårdare på kommunens verksamheter än vad den borde.

Socialdemokraterna har i goda tider använt mer resurser än vad som är motiverat och nu står man med för stor kostym. Tänk på det nästa gång ni hör kommunalrådets klagosånger.

Glad Påsk på er!

5 kommentarer

  1. Lars Åberg

    Ja, inte tror jag det skulle bli bättre om ni hade sänkt skatten…bara avgifter istället för skatt. Ja, vilka är de som drabbas då?

  2. Arbetslös snart socialbesökare

    att ni borgare sett till att vi arbetslösa har det sämre än vi någonsin haft det. Nåväl det e väl bara att hitta sig ett jobb, men hur skall det gå när det inte gick när det var högkojunktur. Nåväl, sociala får väl betala mitt uppehälle om nu kommunerna inte måste dra ner på det, får jag bo hos dig kanske?

  3. Sellström

    Poängen är att om man bedriver kommunens verksamheter så effektivt som möjligt med en därtill låg skatt. Då finns faktiskt möjligheten att höja skatten när det börjar blåsa snålt.

    Nu finns det bara en väg ur Umeås minskade intäkter. Effektivisera och hålla igen.

    Bra i och för sig men det skulle ha varit gjort tidigare när det inte hade gjort lika ont.

  4. Urban Bengtson, idékonsult

    Nästan alla politiker i Umeå sitter i samma båt när dessa nu är beredd att skicka badbidrag i bassängen utan kommunkoll. Det handlar om de 22 mkr/år som accepterades utan granskning när Närings- och planeringsutskottet antog umeföretaget Lerstenens förslag till bad på Nannakvarteret.

    Holmlund har gett en kommentar som kan tolkas som om det känns i mesta laget. Men vad säger övriga politiker som accepterat 22 mkr/år utan att fått en noggrann redovisning och utan att det ställts mot Badutredningenen dryga 10 mkr/år inkl. 50:a?

    Vad säger Kd:s Sellström och under hur lång tid i taget beviljas bidraget? 12 mkr/år för mycket blir på 50 år, 600 mkr. Var tas dom pengarna i från och hur kollas Lerstenens vinster, övervinster? pga dålig kommunkoll.

    Med äventyrsbad på Hamrinsberget ovanpå evenemangsarena (Balticgruppens idé) och 50:an på IKSU Sportcenter kan bidragsbehovet reduceras avsevärt. Till äventyrsbadet behövs då inga driftsbidrag då detta blir privat och underskott tas igen på annat som byggs där, hotell, mm som får mer folk då.

    På IKSU kan driften samnyttjas och troligen bidragsbehovet hamna under 10 mkr/år, tack vare samnyttjandet och fler besökare än för en 50:a på stan.

  5. Lars Gidlöf

    Jag har flera gånger frågat Er i Alliansen var detta stora överskott tar vägen,om Umeå Kommun inte har några skulder men aldrig fått svar. Er kollega Anders Ågren skrev ju mycket om skattesänkning i kommunen,men är tyst nu, varför detta? Sen skriver du att man kan höja skatten i dåliga tider, är ju egentligen i goda tider man ska höja den och i dåliga tider sänka skatten. Höja hjälper ju inte, då även skatteunderlaget minskar pga ökad arbetslöshet.
    Men hur räknar Ni politiker egentligen, hade vi annan skola än er?
    Varför tyst om utanförskapet nu?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.