Veckans TOPPEN och BOTTEN

TOPPEN: Regeringens ansvarstagande i en svår tid

Den ekonomiska nedgången är ett faktum och arbetslösheten kommer att stiga oavsett åtgärder. I detta svåra läge fortsätter därför regeringen att i vårbudgeten satsa på en politik för att bryta utanförskapet och som gör att fler människor får möjlighet till arbete.

I vårbudgeten presenterar regeringen ett omfattande paket för att förbättra företagsklimatet i Sverige. Regeringen föreslår ett särskilt jobbpaket för att underlätta för fler att komma i arbete. Nya vägar till arbete öppnas genom att långtidsarbetslösa och socialbidragstagare erbjuds en jobb och utvecklingsgaranti.

Dessutom satsar regeringen på sänkta arbetsgivaravgifter för att få in unga på arbetsmarknaden.

Genom ett integrationspaket med nya så kallade instegsjobb där jobb och språkundervisning kombineras, ökar också möjligheterna för nyanlända invandrare att få ett jobb.

BOTTEN: Thomas Östro(S) pengaviftande och skeva verklighetsuppfattning i en svår tid

Trots regeringens välriktade miljardsatsningar Thomas Östros får Thomas Östros inte nog. I ett allt högre tonläge kräver han ännu snabbare tillskott till kommunerna och ännu mer pengar till arbetsmarknadspolitiken.

I hans värld ska valsarna på sedelpressarna konstant vara röda och än hur stora satsningar regeringen gör så är det ändå för lite.

Problemet för Östros är dock att hans höga tonläge inte gynnar någon, utan bidrar bara ytterligare till att allmänhetens förtroende försvinner för Socialdemokraternas förmåga att sköta ekonomin.

Socialdemokraternas ekonomiska politik som Thomas Östros för fram leder till ökade underskott och ökad rädsla för framtida skattehöjningar eller nedskärningar, vilket i förlängningen har en negativ inverkan på ekonomin och dessutom kostar jobb.

Östros vill också höja a-kasseersättningen och höja inkomstskatten för alla löntagare, vilket gör det mindre lönsamt att arbeta jämfört med att inte arbeta och som resulterar till ännu färre jobb.

Bidragslinjen fullt ut alltså och samtidigt gå tillbaka till en politik som jagar investeringsvilligt kapital ur landet

Nej, I en svår ekonomisk tid måste man utforma en krispolitik som leder framåt och gör det bästa av en dyster situation genom att lägga en grund för snabb återhämtning och varaktig tillväxt. Inte som Thomas Östros hela tiden gör, vifta efter mer pengar och på så vis avskärma sig från verkligheten.

En kommentar

  1. En som läser

    När regeringen kallas för toppen så är det väl bara att gratulera till lyckan att få skära ner då i kommuner och landsting!

    Östros har konjunkturinstitut och ekonomer på sin sida!

    Regeringen har ju i alla fall Anders Sellström som påhejare!

    Så sätt igång och skär ner då! Känns det bra då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.