Gör det lättare för personer med funktionsnedsättning att få anställning

Det finns idag många fördomar om personer med funktionsnedsättning som hindrar gruppen att komma in på arbetsmarknaden.

2006 var bara drygt hälften av personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga sysselsatta medan motsvarande siffra bland befolkningen i dess helhet var 78 procent. Det är något som regeringen måste ta på stort allvar.

Det är därför av största vikt att arbetsgivarna får långsiktigt stöd och handledning, så att de med trygghet kan veta att de vid behov kan få adekvat stöd att hjälpa personer med funktionsnedsättning in på arbetsmarknaden.

Kristdemokraternas tillgänglighetsgrupp förslår en rad kraftåtgärder för att minska utanförskapet för funktionshindrade och förenkla steget in på arbetsmarknaden.

Kristdemokraternas politikutvecklingsgrupp för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning presenterar därför en rad nya förslag.

* Höj taket för lönebidrag för att öka tillträdet till medel- och höglönetjänster.

* Ställ krav på arbetsgivaren och säkerställ att en arbetsgivare inte släpper en anställning i samband med att lönebidraget upphör.

* Se till att särskilt riktade arbetsmarknadsinsatser för personer med ADHD och Asperger upprättas. Dels en mer individuell utformning av lönebidragen samt dessutom en lotsfunktion för alla jobbsökande personer med funktionsnedsättning.

* Stimulera bemanningsföretag som vänder sig till personer med funktionsnedsättning genom verktyg såsom lönebidrag, nystartsjobb och handledarstöd.

* Regeringskansliet och andra statliga myndigheter ska vara föredömen, med högre andel anställda med funktionsnedsättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.