Bibliotek och fildelning – vad är skillnaden?

På biblioteken kan man ju låna CD-skivor. I teorin skulle alltså en person kunna låna en Cd-skiva, göra en kopia av den och sedan gå tillbaka med orginalskivan till biblioteket.

Lagen i detta fall är svårtolkad men svaret som Internettjänsten "Fråga Bibliotekarien" gav och hänvisade till ett svar från Justitiedepartementet var att:

"Gällande CD- skivor är det lagligt för kopiering så länge det är du själv som kopierar och under förutsättning att det är för eget bruk och att du inte tillgängliggör det för allmänheten.

Viktigt att observera är dock att om det står på skivan/omslaget att den inte får kopieras bör man respektera det, då handlar det om avtalsrätt.’

Andra saker som kan vara intressanta att veta är att varje gång en bok lånas ut får författaren betalt. De mest populära författarna får dock inte ut alla pengar utan de används istället till stipendier och liknande.

2 kommentarer

  1. TC

    Biblioteken begår ju en brottslig handling för DE gör ju det upphovsskyddade materialet tillgängligt för allmänheten, så det kvittar ju ifall den som lånar CD-skivan kopierar den och sedan gör den tillgänglig för alla för detta upphovsrättsbrott har ju som sagt redan Biblioteken gjorts sig skyldiga till.
    Utländska författare får inte alls betalt varje gång en bok lånas ut så även här begår Biblioteken ett brott när de gör dessa böcker tillgängliga för alla utan att betala den utländska författaren.

  2. Lilith Svensson

    Nätet kan ses som det moderna biblioteket där allt finns tillgängligt. Vi borde löst det på ett bättre sätt än IPRED. Från Halland har vi skrivit en motion om ämnet som vi tänker ta upp på årets riksting.

    http://lilith.blogg.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.