Fildelare hittar bara nya metoder

Då var det dags för nästa steg i fildelningsproblematiken. Ny metoder hittar snabbt sina vägar i syfte att anonymisera den som fildelar.

I DN idag kan man läsa om One Swarm. En svensk som ligger bakom programvaran. Data skickas inte mellan två personer direkt utan genom flera användare i nätet.

Andra metoder som finns är bl a Tor och Freenet.

Hur som helst visar detta att tekniken ligger långt före alla försök att klämma åt förövarna. Kassettbandens tidevarv (vi som hann med den tiden) hade liknande upphovsrättsliga diskussioner.

Varför inte bara inse att detta med fildelning aldrig går att stoppa?

Dags att inse teknikens fördelar och utifrån den anpassa upphovsrättsintressena. Det måste gå att hitta ett sätt som skapar en vinn vinn situation.

Energin går för närvarande bara åt till att försöka sätta åt folk som i sin tur får betala för att undgå att bli ditsatt.

Vem tjänar pengar på det? Inte är det upphovsrättens intressenter i varje fall.

4 kommentarer

  1. Anders Lindgren

    som har en åsikt jag håller med om. De växer inte på träd men det finnst tydligen.
    Håller med dig till punkt och pricka.
    Nu lägger bolagen och mediaindustrierna miljoner på att jaga fildelare och fildelare lägger ner pengar på att vara anonyma.

  2. TC

    Biblioteken innebär fildelning och det är bara svenska författare som fär betalt per antal utlånade böcker medan alla utländska författare, som är i klar majoritet, får inte betalt alls när deras böcker lånas ut. Svenska staten sysslar alltså med minst lika olaglig fildelning av upphovsrättsskyddat material som PirateBay nu absurdt nog dömts för.

  3. moralens väktare?

    Det har i alla tider sagts samma sak om all (nästan) kriminalitet. Skattesmitare är ett bra exempel, men även andra som av olika skäl inte vill följa eller verka inom ramen för rättssamhället. Nästan alla bilar kan köras fortare än vad som är tillåtet, varför då, tekniken har ju hunnit ifatt och förbi lagen.
    Då ska vi alltså, i konsekvensens namn sluta att ”jaga” eller beivra dessa lagbrott. Du är som vanligt bara ute i populistiska skäl. Att KD så totalt tappat respekten för lagen är ju intressant, vad säger Herr Svensson, Sveriges egna moralmästare nr. 1

  4. TC

    Problemet är ju att PirateBay inte begått något brott alls för de har bara tillhandahållit en infrastruktur, vilket inte är olagligt. De som begår brott är de som faktiskt lägger ut upphovsrättsskyddat material och, som Biblioteken, gör det tillgängligt för alla.
    Ska Vägverket dömmas för att deras vägar används för att bryta mot lagen genom att fortkörare använder Vägverkets vägar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.