Ordning och reda i finanserna

Internationell jämförelse av de finanspolitiska stimulanserna i procent av BNP. Källa: OECD

Med ordning och reda i statsfinanserna skapas även utrymme för regeringen att investera i akuta krisåtgärder.

I vårpropositionen tillfördes 10 miljarder kronor till aktiva åtgärder och arbetslöshetsförsäkring. Mellan 2008 och 2009 tillför Alliansregeringen över 20 miljarder och för de närmaste åren handlar det om en ökning på 50 miljarder kronor.

Antalet personer i åtgärder de kommande åren ökar från 85 000 till 250 000 personer. Andelen av arbetskraften i arbetsmarknadspolitiska program stiger från strax under 2 procent upp till nästan 5 procent.

Oppositionen har starkt kritiserat alliansen för passivitet och att regeringen gör alltför lite aktiva finanspolitiska stimulanser för att motverka finanskrisens effekter i Sverige.

Ser man till storleken på stimulanserna i förhållande till BNP har Sverige varit ett av de länder som fört den mest expansiva finanspolitiken (se diagrammet).

När man jämför olika länders finanspolitik är det dock viktigt att inte enbart se till effekterna av de aktiva åtgärderna. En stor del av den konjunkturstabiliserande finanspolitiken som i många länder kräver aktiva politiska beslut, sker i Sverige med automatik.

Med hänsyn tagen till de automatiska stabilisatorerna ser man att Sverige för den allra mest expansiva finanspolitiken i OECD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.