Pirater i sikte

EP-valet igår blev en riktigt spännande händelse. Av hävd är väljarna mindre trogna sina grundvärderingar när det gäller EP-valet i förhållande till riksdagsvalet. Det märks tydligt när ett nytt parti har så lätt att få genomslag utan att någon egentligen vet vad partiet står för (förutom fildelning).

Varumärket är häftigt (Piratpartiet) och fildelningsfrågan är lätt att gilla. Men vad tycker partiet i övrigt? Hur kommer de att ställa sig i många av de frågor som behandlas och beslutas om i EU? Vad är Piratpartiets grundvärdering? Vad är deras gemensamma nämnare som indikerar hur de ser på miljöfrågor, ekonomiska frågor, konsumentfrågor, jordbruksfrågor etc. etc.

Enligt VALU som SVT genomfört har Piratpartiet hindrat Sverigedemokraterna att komma in i parlamentet. Så långt är det ju en seger i sig. Men hur ser Piratpartiet på invandringspolitiken? Den frågan kommer att ligga högt på EU:s agenda.

Med tiden kommer vi väl att få besked på dessa punkter om eller när Piratpartiet ska rösta i parlamentet kring sakfrågor som handlar om allt annat än fildelning.

Junilistans folk i parlamentet splittrades ganska snabbt när verkligheten kom ikapp i parlamentet.

Trots mina farhågor är namnet, Piratpartiet, ett bra varumärke.
Piratpartiet signalerar för mig:

* Full fart framåt
* Revolution
* Erövra
* Slå mot etablissemanget
* Vi gör som vi vill
* Vaddå äganderätt?
* Fånga skatten och slåss om bytet sinsemellan
* Party
* Lite smuts får man tåla
* Alla metoder är användbara
* Upp med flaggan bara när man vill synas

8 kommentarer

  1. Gustav Larsson

    Hej!
    Tror du misstar dig då du påtalar fildelning som viktigaste orsaken till PP:s framgångar. Det handlar om integriteten. Om friheten på nätet som Kd varit med och satt stopp för. Jag har alltid röstat på Kd tills igår. Men kan inte längre med rent samvete göra det. Jag har samma grundvärderingar i det här valet och jag kommer aldrig acceptera att staten får övervaka mig. Därför kommer det förmodligen dröja innan jag röstar på er igen. Hade jag vetat att ni ville öka statens övervakning av nätet i riksdagsvalet hade jag valt bort er då också. Idag skäms jag över den rösten. Jag är dessutom trött på att få höra att en röst på PP är mindre värd än en röst på gamla fina Kd. Jag har gjort ett oerhört medvetet och genomtänkt val. Nej, respektera folket och inse att ni har något att lära av PP istället. Den dagen ni återinför brevhemligheten i Sverige. Den dagen kommer förmodligen jag också tillbaka.

  2. Levi Mårten

    Jag måste hålla med föregående talare, och dessutom påpeka att det inte sänder bra signaler till framtida väljare att säga att valet PP varit omoget och fel, som det framstår i flera debatter. Jag tycker det är uppenbart att PP vunnit så många röster för att de haft något att bidraga med, och i det fallet bör alla andra partier, KD inkluderat, ta åt sig och lära sig av det, inte håna det. vad kommer till grundpelare så är integriteten det som varit mest aktuellt för mig det senaste året politiskt sett, och att säga att den grundpelaren är sämre att förankra sig på än KD’s grundpelare är att underskatta sian väljare. (KD’s grundpelare är vad för övrigt, det är inte helt tydligt heller. Antihomosex?)

  3. Sellström

    Jag ifrågasätter hur Piratpartiet värderingar ser ut, det som styr hur de kommer att rösta i alla de sakfrågor som inte handlar om integritet och fildelning?

    Jag vet ex hur folkpartiet kommer att agera i olika frågor, likaså vänstern och socialdemokraterna. Men Piratpartiet ska ju ge walkover på alla frågor förutom fildelning.

    Tyvärr vänner så fungerar inte verkligheten.

    Övervakning har alltid skett i någon form för att komma åt illegal och olaglig verksamhet. Varför internet ska vara en frizon har jag lite svårt att förstå. Däremot måste det ske under kontrollerade former.

    Tråkigt att en enda fråga fått dig att rösta på ett parti som inte många vet något om förutom detta med integriteten. Om nu er parlamentariker (som jag absolut inte hoppas inträffar) röstar med krafter som vill gradera människor efter bakgrund, är det fortfarande ett parti du stöder?

    Vad tycker alla de personer som står på er valsedel i olika frågor?

    Piratpartiet har ju inget partiprogram som är ett garantibevis för att alla som står på er valsedel också står för partiprogrammet.

    Det är detta som gör mig bekymrad.

  4. Gustav Larsson

    Var stod det i erat partiprogram inför riksdagsvalet att ni ville införa FRA och avlyssna hela svenska folket? Jag röstade på er och trodde inte det va sant när ni drev igenom FRA. Så att veta var partiet står i olika frågor är inte lätt att veta vare sig det gäller PP eller Kd. Jag skäms över min röst på er. För på något sätt är jag ju då medskyldig till det övervakningssamhälle alliansen är på väg att skapa.

    Och som sagt, du kan sluta tala nedlåtande om fildelning. Det handlar om integriteten. Att få ha kvar sin brevhemlighet. Ska det va så kontroversiellt? Du snackar om att det ska vara samma regler på internet som i verkliga livet. Precis det jag vill. I verkligheten får staten inte öppna och läsa våra brev. Men på internet vill du att det ska vara möjligt att läsa våra mejl. I verkliga livet får jag spela av en skiva på band och ge min kompis. Men om jag skickar samma skiva över internet till samma kompis är jag grovt kriminell. Var är logiken i det?

    Eftersom det inte finns några andra partier som driver de här frågorna om den personliga integriteten finns utrymme för PP. Och det är en av de enskilt viktigaste för mig. Vilket parti menar du att vi istället skulle röstat på (förutom V, men jag är inte kommunist)?

  5. Gustav Larsson

    Hej igen!
    Alltså, naturligtvis skulle jag inte stödja dem ifall de skulle rösta med främlingsfientliga partier. Men det har jag ingen som helst anledning att tro. Men som jag sa i mitt tidigare inlägg. Ni lyckades lura mig i förra valet, kanske har PP lurat mig nu. Precis lika mycket som jag skäms över min röst på er i förra valet skulle jag nu skämmas över min röst på PP om så skulle vara fallet. Men jag har svårt att se det hända. Demokratin och öppenhet är ju liksom kärnan i PP. Va istället lite glad, för utan PP hade förmodligen Sd kommit in i parlamentet. Och då hade vi visserligen vetat hur de skulle röstat, men jag tror knappast du hade föredragit dem. PP såg också till att valdeltagandet ökade i det här valet.

    Uppgradera eran egna integritetspolitik istället för att håna andra. PP:s röster är lika mycket värda som andras. Den dagen ni återinför brevhemligheten i Sverige. Den dagen kommer jag förmodligen tillbaka till er. Men inte innan dess.

  6. Sellström

    Förlåt men jag har väl inte hånat någon. Jag försöker diskutera det problematiska jag ser i att rösta på ett enfrågeparti.

  7. Gustav Larsson

    Jag tycker hela ditt inlägg luktar hånfullhet mot Piratpartiet. De punkterna du tar upp i slutet till exempel är ett försök att framställa PP som oseriösa. ”Alla metoder är användbara”, vad menar du med det? Vilka metoder har PP använt som Kd är för fina för? Och ”fånga skatten och slåss om bytet”. Vad har det med PP att göra?

    Och sen återkommer jag till frågan: Var stod det att ni ville införa FRA-lagen inför riksdagsvalet? Och kan väl lägga till, är det en lag du är stolt över? Skulle det kännas tryggt om Sd hamnade i regeringsställning och hade tillgång till all datatrafik i Sverige?

    Jag vill inte vara elak mot dig på något sätt, utan är bara uppriktigt besviken på Kd efter FRA och är trött på att folk klankar ner på folk som vill stå upp för integriteten. Jag förstår inte vad som är så kontroversiellt med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.