Kommunens ekonomi

Idag på kommunstyrelsen fick vi just delårsbokslutet för kommunen. Utfall för första tertialen samt prognos för utfallet på helår.

Resultatet efter första tertialen visar ett minus på 89,5 miljoner. Det är nästan 69 miljoner sämre än vid samma tidsperiod förra året.

Prognosen för helåret lutar mot ett minus på 55,4 miljoner.

Det är framförallt skatteintäkterna som minskar p.g.a. den ekonomiska krisen. Statsbidragen ökar men självklart inte i den omfattningen att det täcker upp de minskade skatteintäkterna.

Av naturliga skäl minskar skatteintäkterna på statsnivå betydligt mer än på kommunnivå. Detta eftersom bl.a. bolagens vinster rasat och reavinster från aktieförsäljningar är utbytta mot avdragsgilla reaförluster.

Nämnderna i kommunen har bekymmer trots att de fick tillskott i sina budgetar inför 2009. Störst bekymmer har socialnämnden som tror sig hamna på ett minus så stort som 40 miljoner.

2009 blir ett tufft år för landets kommuner och landsting. Umeå klarar sig relativt sett bra. Detta p.g.a. bl.a. mycket intäkter från ägandet av råkraft i Stornorrfors samt i utgångsläget mycket högt skatteuttag. Det finns med andra ord en del fallhöjd för kommunen innan det börjar bli riktigt problematiskt.

Budgetdebatt på måndag inför budgeten 2010. Har börjat ladda för den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.