Du är vad du äter!

Läs gärna mitt tal på kommunfullmäktige idag. Vi behandlade budgeten och mitt utgångsläge var, Du är vad du äter!

Tal Anders Sellström (kd)
Budgetfullmäktige juni 2009

Ordförande och Fullmäktigeledamöter

Du är vad du äter!
Ingen har väl kunnat undgå TV-programmet, Du är vad du äter.
Anna Skipper ger sig i kast med olika människor som av olika skäl vill och känner behov av att minska sin vikt. Nya utmaningar i varje program. Metoden att nå resultat är att dels förändra deras ätande och dels att öka den fysiska aktiviteten.

Inför varje ny utmaning får vi tittare och personen ifråga, bildligt se den totala mängd mat, godsaker, dricka etc. som intas varje vecka. Det brukar visa sig vara en ansenlig mängd och tyvärr i proportioner som vida överstiger behovet hos den som ska genomgå förändringen.

Resultatet av denna överkonsumtion kan alla tittare avläsa via tv-rutan. Det mäts och det vägs innan arbetet tar vid att förändra personens förhållande till vad den äter och hans eller hennes inställning till fysisk aktivitet.

För många blir effekten stor efter några veckors hårdkörning. Mindre vikt, minskat midjemått, bättre kondition, bättre sömn, ökad muskelmassa och proportionerligare kropp. Som ytterligare biverkning, om vi kan kalla det så, ett ökat psykiska välmående.

Poängen är att samma person, med lite hjälp på traven, lyckats förändra sitt liv till det positivare och till en mindre kostnad eftersom skräpmat är dyrt.

Man kan tycka vad man vill om liknelsen men, Du är vad du äter, ändå en bra bild på Lennart Holmlunds socialdemokratiska ekonomiska styre av kommunen.

Umeå kommun tar ut 22,60 i skatt. Snittet för kommunerna i Sverige 2010 bedöms av SKL att vara 20,82. En skillnad på 1,80 vilket i kronor räknat för Umeås del nästan är 350 miljoner kronor.

Dessutom är Umeå kommun en av få kommuner som äger råkraft. Den inbringar netto minst 100 miljoner per år vilket motsvarar en 50 öring i skatt. Utfallet under några år har varit betydligt högre än så. 2008 var nivån 163 miljoner, ca 80 öre i skatt.

Vi har alltså inkomster till kommunen som överstiger snittkommunen i Sverige med mellan 450 och 500 miljoner kronor varje år.

Du är vad du äter, Lennart Holmlund.
Under några år har Umeå kommun och många andra kommuner sett skatteintäkterna öka och därmed skrivit upp sina prognoser om framtida skatteintäkter i sina respektive budgetplaner.

Trots att världsekonomin fallit ned i ett djupt svart hål och trots att den svenska statens inkomster kraftigt minskat anser Lennart Holmlund fortfarande att det är statens ansvar att se till att Umeå kommun går skadefri ifrån den kraftigaste konjunkturavmattningen på 70 år.

Staten ska alltså ta hand om det Lennart Holmlund inte själv klarar av, nämligen hålla koll på kommunens finanser även i kristider.

Staten har, trots krisen, ökat transfereringarna till kommunsektorn i syfte att mildra effekterna av de minskade skatteintäkterna. Sverige bedriver dessutom den mest expansiva finanspolitiken inom OECD.

Alla verkar förstå att hela den våg av minskad efterfrågan av svenska produkter i hela världen och som i sin tur resulterar i varsel och uppsägningar, inte kan kompenseras av staten. Alla utom Lennart Holmlund.

Visst, retoriska grepp av ett socialdemokratiskt kommunalråd får vi väl bjuda på, men en något mer verklighetsförankrad analys av läget kräver vi kristdemokrater av det ledande kommunalrådet.
Ansvaret vilar nu tungt på kommunalrådet Lennart Holmlunds axlar. Att klara ekonomin i goda tider kräver inte samma klarsynthet som att hantera ekonomin i dåliga tider.

Bättre då att över tid hålla organisation och verksamhet i trim. Att ständigt se över verksamheten och ständigt hålla koll på varje krona innebär ju att musklerna används på rätt ställe och på ett ändamålsenligt sätt. Detta måste vara mottot i goda tider såväl som i dåliga tider.

Det är rent genant eller t.o.m. oförskämt mot andra kommuner att Umeås ledande kommunalråd i rådande finansiella situation inte inser att Umeå har ett oerhört gynnsamt utgångsläge när nu skatteintäkterna sinar för alla.

Lennart Holmlunds socialdemokrater har bäddat för detta under alla goda år då chansen har funnits att se över midjemåttet och minska på snabbmaten.

Är det inte så att den socialdemokratiska ledningen nu inser sin egen prekära situation och då i sitt trängda läge förskjuter ansvaret på andra och i detta fall Alliansregeringen? Ett tacksamt mål för en socialdemokrat visserligen. Tyvärr har fakta offrats på vägen och fabricerats för att nå framgång med retoriken. I faktamaterialet ser inte jag mycket som understöder denna socialdemokratiska flykt från självinsikt och ansvar.

Ett överintag av resurser vet vi förbrukas oavsett ändamålet. Problemet är att det då satsas oftast för brett och för ofokuserat, det satsas på en del fel åtgärder och resultatet är att varken verksamheten eller den vi är tillför mår riktigt bra heller.

När ska Lennart Holmlunds socialdemokrater ta en genomkörare hos Anna Skipper? Minska midjemåttet, minska fettprocenten, öka muskelmassan och få upp flåset.

Målet måste för en kommun med framtidsvisioner vara att få kommunen i sådan trim att resurserna på ett effektivt sätt kommer dit där de behövs och inte stannar på mitten.

Ordförande, jag vill inte sprida något dåligt samvete i lokalen jag vill bara vara tydlig med att det finns olika vägar att bedriva kommunal verksamhet på.

Vill väljarna tro att lösningen för framtiden är höga uttag av deras pengar via skattsedeln till en socialdemokratiskt styrd kommun så må det bli så. Men jag vill vara oerhört tydlig med att det finns ett alternativ till detta sätt av överuttag.

Det finns ett alternativ som gör kommunen mer trimmade inför framtiden, mer flexibel och än mer fokuserad och dessutom inte tar lika mycket av inkomsterna från respektive hushåll. Nästa års val ställs detta faktum på sin spets. Vi är vad vi äter och det gäller även den kommunala verksamheten.

Ordförande
Ett av förslagen till mål för Umeå kommun är att vi ska fortsätta stärka vår ställning som en av Sveriges ledande kvalitets- och innovationskommuner.

Umeå kommun utmärker sig också inom en del områden och det ska vi alla vara glada över. Vissa av dessa områden är också framåtsyftande och spetsiga.

Samtidigt måste jag för min del tillstå att vi ibland vill gå över ån efter vatten. I jakten på att vara innovativa och nydanande ser vi inte självklarheter.

Det finns idag enkla effektiva beprövade metoder som om de skulle tillämpas i Umeå kommun också snabbt skulle visa resultat. Inte bara företagaren i kommunen utan alla kommunmedborgare som har behov av kommunens service inom olika områden skulle tjäna på detta.

Ett rakt och tydligt budskap om vilken service som ges, hur den ges och vad som förväntas av den som är i behov av kommunens service anser många vara självklarheter. Att det som också utlovas följs av någon form av kompensation borde också vara en självklarhet.

Tyvärr är detta inte en verklighet i Umeå. Den är det i många andra kommuner och den lovordas av alla. Tjänstegarantier sätter fokus på verksamhetens möte med medborgaren och den sätter fokus på vem som är i centrum för den verksamhet som kommunen bedriver.

Dags att införa tjänstegarantier med substans i Umeå kommun. Tiden är mogen. Tjänstegarantier är en självklarhet i en kommun med kvalitetsambitioner.

Nu vänder jag mig till dig Eva Andersson, socialnämndens ordförande. Hur ska du klara socialnämndens verksamhet 2010?

Inte en enda krona tillförs socialnämndens område. Tyvärr är det värre än så. Med ditt förslag på ramar för socialnämnden minskar t.o.m. resurserna mellan 2009 och 2010 med 11,6 miljoner. Fram till 2012 har de minskat med 40 miljoner kronor jmf med idag.

Samtidigt vet vi att i takt med att Umeå växer ökar också trycket på kommunens kärnverksamheter och fokus ligger inom ditt område. Alliansens förslag innebär ett tillskott relativt ert med 13 miljoner kronor för 2010.

Kan tyckas lite i förhållande till de problem som socialnämnden står inför men ändå. Vi ökar socialnämndens ram för 2010 medan du Eva Andersson och dina kollegor inom ditt parti vill sänka den.

Frågan som kommer att hänga i luften i denna fullmäktigesal idag är följande: Om du, Eva Andersson, inte klarar av att hålla din budget redan idag hur ska du kunna göra det med en ännu mindre budget 2010?

Ordförande, vill avsluta med att för kristdemokraternas räkning yrka bifall till Alliansens budgetförslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.