Mindre regler och mer eget ansvar

Hur vill många människor ha det egentligen?

Jag brukar ställa den frågan ibland till de som har synpunkter om saker och ting. Hur vill du då ha det? Hur ska samhället fungera för att du ska vara någorlunda nöjd?

Slutsatsen är den att de flesta vill att om det går snett ska det finnas ett någorlunda bra skyddsnät. Men glöm inte det personliga ansvarstagandet som innebär att en del bara glider med på andras ansvarstagande.

De säger också att de vill bestämma kring sin vardag betydligt mer än vad som går att göra idag. För många regler som lägger sig i, styr och tar över egna och familjens möjligheter att forma sina liv. Lägre skatter (innebär mindre politisk kontroll och styrning över ens liv) och hårdare tag mot de som skiter i andra helt enkelt och inte kan skilja på ditt och mitt.

Som kristdemokrat är ju detta slutsatser som är mycket positiva. Mer av gemensam värdegrund som styr samhället och mer vardagsbeslut vid köksborden hemma. Samhället måste lita på att de invånare som bor i detta samhälle gör kloka val. Ju mer lagar och regler ju mindre eget ansvarstagande är ju slutsatsen.

De som vill ha ökad politisk kontroll och styrning är ju mot detta i allra högsta grad (läs politisk vänster). Som kristdemokrat känns dessa åsikter som ljuv musik i ens öron.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. ingemar einarsson

    hej Anders,Ja hur vill vi ha det,och vem ska stå för den ack så nödvändiga värdegrunden?Knappast det politiskaetablissemanget,jag tro den gamla urkunden med dom kända 10,jag skulle förorda den ”gyllene regeln”, den räcker långt för de som råka känna till den, välkänd av kristdemokrater jag hoppas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.