Autonoma grupper – hot mot demokratin

Autonoma rörelsers framfart är ett direkt hot mot demokratin. Ännu ett av otaliga exempel på detta är attentatet mot jaktskytteklubbens lokaler i Umeå.

De autonoma grupperna anser sig stå över lagen och de regelverk som samhället tillsammans tagit fram. Regelverk och lagar som stiftats i riksdagen genom demokratiska val och demokratiska spelregler.

De allra flesta i vårt land har förstått poängen med att tillsammans forma vårt land genom demokratin. Det innebär ju att alla inte alltid kan få som de vill. Jag gillar självklart inte allt som bestäms och som beslutas. Men jag är med på att det är dessa spelregler som ändå utgör den största säkerheten för min egen del och ger mig som person största möjligheten att påverka och leva i frihet.

Diktatur är ju den andra vägen. En bestämmer och alla andra får anpassa sig, punkt slut. 

Den tredje vägen är ju att alla gör som dom vill. Inga begränsningar förutom sitt eget samvete då möjligen. Det är den autonoma vägen. Om vissa grupper anser sig få göra som dom vill för att uttrycka en uppfattning måste ju dessa grupper anse att alla andra har den rätten eller?

Nej, de autonoma grupperna fungerar bara i ett demokratiskt sammanhang. Så länge de autonoma inte är för många kan dom självförverkliga sina idéer. Direkt demokratin faller samman faller också vitsen med dessa grupper. Alla kan då ta sig friheten att pådyvla andra sina åsikter vilket kommer att sluta i kaos och elände. Ingen är vinnare utan alla är förlorare.

Demokratins svaghet är just att alla måste ställa upp på den och försvara den annars rasar den samman. Inga poliser i världen kan hålla emot om inte människorna i ett samhälle ställer sig bakom demokratins principer.

Demokratin kan ingen ta för givet utan måste vinnas varje dag. Den dagen är just nu i Umeå.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.