Svin…

….influensan närmar sig med stormsteg. Vaccin är på gång och snart kan alla svenskar få vaccinera sig om man så vill.

I ett avtal som finns mellan staten och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), regleras vem som sköter vad i händelse av en pandemi som denna svininfluensa nu är. Staten ser till att ansvara för att landet snabbt kan få tillgång till vaccin genom avtal med de som levererar detta och landstingen står för själva vaccinationen.

Nu höjs röster för att staten skulle stå alla kostnader i samband med vaccinationen. Socialdemokratiskt styrda Nynäshamn kommun går ut och säger att alla kommuninvånare ska få vaccinet gratis.

Kostnaden för en dos är ca 150 kronor. Två doser krävs för fullgott skydd.

För det första anser jag att det inte är något att diskutera vem som ska göra vad. Detta är reglerat i ett avtal och ingångna avtal ska självklart hållas.

För det andra är det märkligt att en kommun, som inte har med saken att göra, går in och tar på sig kostnader för sjukvårdande behandling. Det handlar bara om politisk populism och ett försök av socialdemokraterna att framstå som godheten själv. Helt feltänkt anser jag. Socialdemokraterna vill höja skatten med mer per person än vad en vaccination kostar. Begriper inte riktigt hur dom tänker…..

För det tredje är det väl rimligt att invånarna tar ett litet ansvar och står för vaccinets kostnad. Själva servicen för att få vaccinet står ju landstinget för. En kostnad på ca 300 kronor per person för att slippa riskera att få svininfluensan är väl rimlig kostnad i förhållande till den skada som kan uppstå.

Vi har ett eget ansvar att även se till att skydda oss mot sjukdomar när så är möjligt. Varför ska det alltid vara någon annans uppgift? Speciellt när det handlar om rimliga kostnader.

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. TC

    Invånarna tar ju ”sitt ansvar” genom att betala världens högsta skatter. Det är ni politiker som måste lära er att prioritera rätt för exempelvis de 100 miljonerna som satsas på Kulturhuvudstadsansökan räcker ju till att vaccinera alla Västerbottningar mer än tre gånger om så Umeås skattebetalare har redan mer än väl betalat så mycket skatt till kommunen att de bör få vaccinationen gratis. Vad kommer det att kosta kommunen med att kanske hälften av kommunens anställda tvingas stanna hemma eftersom de drabbats av svininfluensan?

  2. Anna-Maria Långström

    Hej
    Det politiker beslutar om och vad konsekvenserna blir av alla beslut..ja du kanske ska ta en titt på min blogg…alla har inte råd att betala kostnaderna själva i detta fall inte ens en vaccination!
    MVH Anna-Maria Långström

  3. Lars Gidlöf

    Politisk populism säger du herr Sellström, vad är då 10000:- per barn, sänkt bensinskatt mm,är det inte populism? Varför betala 1 miljard för att öka barnafödandet något?
    Hur kunde Kd lova sänkt bensinskatt,och skulle,om Kd nu fått flest röster av alla partier bensinskatten sänkts? Eller kom klimathotet som en nyhet för Ert parti?
    Du har en hel del smaklösa kommentarer, som den då du skrev att Danderyd,Vellinge kommuner betalade mer i sommarlöner än typ Malmö och Södertälje,men du klarade inte av att svara på min komentar om varför inte dessa kommuner du skröt om tog emot flyktingar etc.
    Nej,du får en mer och mer få politikerförakt och det är farligt,för folk skall ha förtroende för de folkvalda,vilket parti de än företräder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.